Започва Десетият национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“

Снимка: Данче Бозаджиева

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители  – и с посвещение на празника Община Разград и ЦПЛРЦентър за ученическо техническо и научно творчество и обявяват началото на Десетия национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов”.

Основната тема на конкурса, носещ името на видния разградски общественик и журналист, остава същата – „Светът под лупа“(теми по избор). Същите като в предходните издания са и разделите: публицистични материали за вестник, ученически вестници на електронен и хартиен носител и радиожурналистика. Срокът на предаване на материалите е 20-ти февруари 2022 г.

YouTube

Церемонията по награждаване ще се състои на 25-ти март 2022 г. в двора на родния дом на Григор Попов, в който се помещава музейната сбирка на неговите родители – възрожденците Станка и Никола Икономови.

Първото издание на конкурса бе на регионално ниво, когато организаторите получиха подкрепата на кмета на Община Разград и уверението му, че ще съдейства конкурсът да се развива и занапред. Значителна е ролята на старши учител Веселина Йотова за издигане на неговото ниво, като се има предвид факта, че той възниква като идея в работата й с клуб „Репортери“ в Центъра за ученическо техническо и научно творчество. Усилен е трудът й по отношение на комуникацията и координацията с ръководители на училищни журналистически клубове от цялата страна, в мотивирането им за изява на техните ученици, в координация с колегите и с журито, в изготвяне на документацията за конкурса. Благодарение на Националния дворец на децата и Регионално управление на образованието – гр.Разград, регламентът на конкурса се разпространява в училищната мрежа в цялата страна, което спомага допълнително да се задържи неговият национален статут.

Сред целите на конкурса са: популяризиране личността на Григор Попов; провокиране на участниците да наблюдават света около себе си, да пишат по всички теми и проблеми, които ги вълнуват, излагайки личностна  позиция; повишаване интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведска дейност, както и популяризиране на добрите новини.

Регламентът на конкурса е публикуван на сайта са Община Разград.

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе