Над три пъти повече нарушения на пешеходци са установени тази година в сравнение с предходната

Акция „Зима“ се провежда в продължение на повече от 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“, и Българския Червен кръст.

Стартира полицейската акция „Зима“

YouTube

През миналогодишната акция „Зима“ на територията на ОДМВР-Разград са възникнали общо 135 пътно-транспортни произшествия, от които 28 тежки с 3-ма загинали и 28 ранени. За същия период на сезон 19/20г. катастрофите са били 151, от които 32 тежки с двама загинали и 40 ранени. През зимния сезон най-уязвимите участници в движението са пешеходците. За сезон 20/21г. са причинени общо 8 пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, като един пешеходец е загинал, а 7 са били ранени. През сезон 19/20г. с участието на пешеходци са възникнали 13 произшествия с двама загинали и 11 ранени.

От началото на годината в ОДМВР – Разград са съставени 170 глоби по фиш на пешеходци. Най-често извършваните нарушения са внезапно навлизане на уличното платно и пресичане на нерегламентирани места. За сравнение през 2020г. констатираните нарушения, извършени от пешеходци, са 48. Задълженията на тези участници в движението са регламентирани в Закона за движение по пътищата от чл.108 до чл.115 за пешеходците и от чл.116 до чл.122 за водачите на превозни средства. Препоръка към пешеходците е да се движат със светли дрехи през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, така че да бъдат ясно забележими за водачите. При пресичане на пътните платна да не отвличат вниманието си с използване на мобилни устройства, слушалки и др., както и да пресичат на осветени участъци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе