Кубрат почете народните будители

На централния площад „Възраждане“ в град Кубрат днес беше отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември. На тържеството в лудогорския град присъстваха заместник-кметовете на община Кубрат – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на Общинския съвет г-н Хюсеин Юмеров, председателят на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат инж. Руси Русев, общински съветници, служители в общинската администрация, ученици, директори на училища и учители, библиотечни специалисти, граждани и местни общественици.

YouTube

Тържеството бе открито от завеждащият отдел „Просвета и Култура“ към Община Кубрат г-н Здравко Вутов, а приветствие по повод 1-ви ноември отправи зам.-кметът г-н Йорданов. Празнично слово по повод Деня на будителите прочете и преподавателката по БЕЛ при ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат г-жа Катя Димитрова.

По повод празничният 1-ви ноември пред читалището бяха изложени десетки портрети на народни и местни будители. Тук бяха националните портрети на Паисий Хилендарски, д-р Петър Берон, Софроний Врачански, Васил Левски, братя Миладинови, Христо Ботев, Захари Стоянов и др., а сред местните будители бяха показани портретите на актрисата Люба Баева, основателят на читалището в Кубрат Иван Чунчев, диригентът Христо Иванджиков, участникът в шипченската епопея Михаил Кулев, комитата Петър Русков, родената в Кубрат прима на българската естрада Лили Иванова и други.

Под звуците на марша „Покойници“ на Иван Минков и стиховете на Иван Вазов бяха поднесени венци пред паметника на Васил Левски в града. Свежите цветя бяха положени в основата паметника от Община Кубрат, училищата в града, от учреждения и институции, от представителства на политически сили и граждани.

Поздравителен адрес от кмета на Община Кубрат по случай 1 ноември бе оповестен и от общинската информационна служба в Кубрат. Ето какво се казва в обръщението на кмета Алкин Неби:
„Уважаеми учители, писатели, читалищни дейци, учени, творци, журналисти – радетели на българската духовност във всички сфери и от различни поколения, в навечерието сме на един свят ден – Денят на народните будители. Този ден ни напомня още веднъж, колко важно е единството ни в името на майка България, колко нужни са ни днес, смирение, солидарност и човечност помежду ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите!

Днешният празник съхранява националното ни самочувствие и ни задължава да мислим за трайната и светла бъднина на България!“, казва в обръщението си г-н Неби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе