Разград отбеляза 1 ноември

Пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови бе връчена наградата „Никола Икономов“ на ръководителите на Балетна школа при НЧ “Развитие 1869“. Церемонията бе част от отбелязването на Деня на народните будители, организирано от Община Разград.

YouTube

Събитието започна с изпълнение на добруджанска народна песен от солистката на Капански ансамбъл-Разград Руска Станчева – поздрав за съвременните будители – културни, просветни дейци, научни работници.

Решението на Общински съвет-Разград за удостояването на  Балетна школа при НЧ “Развитие 1869“ с наградата на името на Никола Икономов бе прочетено от председателя на местния парламент Стоян Ненчев. То бе взето на заседанието на Общинския съвет на 19 октомври единодушно с 26 гласа „за“. Плакетът с лика на българския възрожденец бе връчен на дългогодишния ръководител на Балетната школа Мария Керчева от заместник-кмета и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев. Г-н Добрев поздрави и ръководителите са състава Виолета Желязкова и Милена Милева. Наградата се връчва по повод богатия 46-годишен принос на Балетната школа към местната култура и във връзка със значимата 165-годишнина на читалищното дело в България. От името на Балетната школа дългогодишният й ръководител Мария Керчева благодари за наградата на Община Разград. „Благодаря и на читалище „Развитие „, което е моят живот, оттам и животът на моите колежки. Ние обичаме балета и затова и децата обичат нас и самия балет. Радваме се, че имаме приемственост и много деца.“ – каза още Мария Керчева.

След връчването на наградата „Никола Икономов“ бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на българските възрожденци. От името на Община Разград и Общински съвет-Разград венец поднесоха заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Цветя поднесе и заместник-кметът Хабибе Расим. Своята почит към народните будители с венци и цветя отдадоха и: Областният управител Иван Борисов и заместниците му Найден Късов и Драгомир Златев, началникът на Регионалното управление по образование Ангел Петков, както и представители на Синдикат на българските учители, НЧ “Развитие 1869“, Театрално-музикален център-Разград, Регионален исторически музей-Разград, НЧ “Бузлуджа 2010“, Капански ансамбъл-Разград, представители на политически партии и Инициативни комитети за участие в президентските избори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе