Почетният гражданин на Разград Йосиф Иванов почина

Ръководството на Община Разград изказва искрени съболезнования на близките на Почетния гражданин на Разград Йосиф Иванов, за чиято кончина днес съобщиха от неговото семейство.

Разград изгуби достоен и последователен в идеите си човек, увлякъл в сърцатите си инициативи множество ученици и последователи. Незабравим е и приносът му за международното сътрудничество на Община Разград. Името и делата на Йосиф Иванов ще се помнят!

YouTube

Йосиф Иванов е роден на 10.10.1934г. в гр. Разград. Завършва гимназия „Васил Левски”, Института за прогимназиални учители в Шумен със специалност история, френски език и физкултура, и Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност френски език и руски език.

От 1965г. до 1996 г. е учител по френски език в гр. Разград. Като учител в ПГ „Н. Й. Вапцаров” е създател на първия в Разград ученически оркестър, превърнал се в школа, в която са израснали много от най-добрите музиканти в града. От 1997 г. е Председател на Асоциацията „Световно партньорство” .

През 1993 г. заедно с Александър Христов – дългогодишен главен художествен ръководител на Капански ансамбъл, полагат основите на приятелските отношения с гр. Шалон-ан-Шампань, Франция, и на Хартата за Приятелство „Шалон – Разград”, на която е Председател.  През 1999г. в качеството си на председател на Асоциацията „Световно партньорство”, с посещението на групата на Стефан Иванов в Германия, той става инициатор на побратимяването на града ни с Витенберге, което бе подписано официално през 2001г. От името на Асоциацията „Световното партньорство” предлага ежегодно провеждане на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и  художествените занаяти в Разград.

За своята многостранна дейност, като учител и общественик  Йосиф Иванов е носител на ордена „Кирил и Методий” трета и втора степен, дванадесет златни медала от Национални фестивали на художествената самодейност, наградата „Никола Икономов”. Той е първият българин, носител на Почетния европейски медал – златен, който се присъжда за гражданска доблест и военни заслуги. На 28 януари 2013 г. е избран за „Почетен гражданин на Разград”.

Йосиф Иванов популяризира Разград и привлича в него туристи и ценители на културата и изкуството. Има принос и за развитието на спорта в нашия град – създава единствения в България клуб за спорт бул и спомага създаването на клуб по петанк.

По инициатива на Йосиф Иванов Разград е посещаван и от белгийски скаути, които работят безвъзмездно по различни проекти  в Разград и региона. Той създава скаутско движение и в региона, с цел възпитаване на младите хора в дисциплина, организираност, трудолюбие и любов към природата и опазването й. Йосиф Иванов има значим принос към образованието, културното сътрудничество и утвърждаване на Разград като популярен субект на международно сътрудничество.

Поклонението пред тленните останки на Йосиф Иванов ще се състои в църквата „Свети Николай Чудотворец“ на 8 ноември – понеделник, в 11.00 часа, опелото – в 12.00 часа, погребението – в 13.00 часа, в гробищния парк в Разград.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе