Проектозакон гарантира по 3 кубика вода на цена по себестойност за всеки българин

Проектозакон за ВиК услугите на служебния кабинет предвижда на всеки български гражданин да бъдат предоставяни ежемесечно по три кубика питейна вода на цена по себестойност.  Това обяви на проведения днес в Русе национален форум „Бизнесът следва транспортната инфраструктура с акцент върху Северна България“ министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. „Заложили сме тази защитна мярка, защото водата е национално богатство и се страхуваме, че един ден може цената й да стане подобна на тази на тока под влиянието на различни фактори като износ, процеси в световната икономика и климатични промени“, заяви министър Комитова. Проектозаконът ще бъде внесен в новото Народно събрание.

YouTube

В работата на форума, преминал под патронажа на областния управител на Русе Борислав Българинов, взеха участие министърът на икономиката Даниела Везиева, министърът на финансите Валери Белчев, регионалните заместник-министри Нина Стоименова и Иван Шишков, както и заместник-министърът на транспорта Христина Велинова. Областна администрация – Разград бе представена от областния управител Иван Борисов и неговия заместник Найден Късов.

Виолета Комитова каза още, че се Български ВиК холдинг е предприел създаването на дъщерно дружество, търговец на електрическа енергия, което да закупува ток на по-ниски цени за дружествата от ВиК сектора. Процедурата трябва да приключи до месец. Целта е да не се допусне шоково поскъпване на питейната вода, в чиято себестойност се калкулира цената на електроенергията.

На конференцията бе отбелязано, че е факт сериозен дисбаланс в развитието на Северна и Южна България. Като важна мярка, която би могла да промени този дисбаланс, бе очертан приоритетът да се инвестира сериозно в инфраструктурата, за да стане тази част от страната по-привлекателна за инвеститорите и бизнеса.  Обсъдено бе бъдещото изграждане на автомагистрала между Русе и Велико Търново и на втори мост над река Дунав.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе