В ареста остават двамата обвиняеми за държане на над 56 кг марихуана в Исперих

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение на двама мъже, обвиняеми за държане с цел разпространение на голямо количество високорискови наркотици. В жилищен имот в Исперих били открити 56,385 кг марихуана, на стойност около 338 310 лв, както и 1,90 грама екстази. Като обвиняеми са привлечени турският гражданин Мухаррем А. и Дечо Ж., които обитавали жилище в сградата, както и Звезделин Х., наемател на помещения на същия адрес. Мухаррем и Дечо обжалваха мерките си пред Апелативния съд.

„Лишаване от свобода“ и глоби по 50 000 лева за мъжете, задържани в Исперих с над 50 кг. марихуана

YouTube

Срещу турския гражданин е повдигнато и второ обвинение – за това, че през лятото на тази година е влязъл на територията на Република България без разрешение. Представителят на Апелативната прокуратура счита, че наложената му забрана да напуска страната не би била пречка, предвид начина, по който е пристигнал.  Защитата не смята, че има достатъчно доказателства, за да се извлече обосновано подозрение за авторството на деянието. Обвиняемият каза, че в  жилището му не са откривани забранени вещества и че няма общо с такива.

В ареста влиза и наемателят на помещението, в което откриха над 50 кг дрога в Исперих

Съдебният състав обяви, че правилно и законосъобразно Разградският окръжен съд е задържал под стража Мухаррем А. Въззивният съд припомни количеството и стойността на иззетите наркотични вещества. Може да се обоснове подозрението на прокуратурата, че обвиняемият е свързан с това деяние. По-обемни са доказателствата за второто престъпление – влизане през границата на страната без разрешение. Самото деяние; фактът, че обвиняемият почти година пребивава на територията на България, без да е ясно как е влязъл; това, че разполага със значителни финансови средства, без да е трудово зает; липсата на друго местоживеене, освен обитаваното заедно с другия обвиняем, в което са намерени инкриминираните вещи – всичко това обосновава  опасността турският гражданин да се укрие или да извърши престъпление.

И по отношение на Дечо Ж. представителят на Апелативната прокуратура  потвърди необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение, заради характера на престъпната дейност и трансграничния й характер, наличието на обвиняем – чужд гражданин и продължителното пребиваване в Турция на самия Дечо. Адвокатът на 60-годишния мъж постави под съмнение наличието както на обосновано предположение, така и на опасност от укриване.

Задържаха двама мъже от Исперих с над 50 кг марихуана

Въззивната инстанция сподели извода на Разградския окръжен съд, че макар да са оскъдни, доказателствата водят до обосновано предположение за съпричастността и на този обвиняем. Може да се аргументира опасността той да се укрие или извърши престъпление. Дошъл е в България преди няколко месеца, за да извършва трудова дейност, но за нея няма приложени доказателства. Посочил е един адрес на местоживеене, но е имал достъп и до жилището,  в което са открити инкриминираните вещи.

С тези мотиви Варненският апелативен съд потвърди определенията на Окръжен съд – Разград, с които на двамата привлечени към отговорност е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Съдебните актове по двете дела на настоящата инстанция са окончателни.               

Остават в ареста задържаните в Исперих с над 50 кг наркотици

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

dm petroleum

Върни се горе