6-те най-добри руски марки часовници през 2021

Руската часовникарска индустрия няма стойността на името и произхода на други часовникарски индустрии по света. Въпреки това руските компании за часовници правят някои наистина страхотни и уникални неща в постсъветската епоха.

Руските часовникари започват работа едва след откриването на Първата московска фабрика за часовници през 1930 г. – малко повече от десетилетие преди Втората световна война. Първата държавна фабрика за часовници е открита от Съвета по труда и отбраната за военни цели. Първоначално тези съветски часовници се произвеждат за членовете на Червената армия и правителството, след което се разклоняват, за да се продават на цивилни граждани.

YouTube

Оттогава насам руските часовникари са си спечелили добра репутация сред истинските любители на часовници. Макар че повечето руски часовници са по-скоро от естество, отколкото от лукс, те имат свое собствено нетипично чувство за стил. Някои от техните модели напомнят за дните на космическата надпревара. Други гледат към по-модерни конвенции и създават спортни часовници с максимална водоустойчивост.

Ако не сте запознати с часовниците, които се произвеждат в Русия в момента, ние сме тук, за да ви помогнем. Съставихме списък на шестте руски марки, които правят революция в часовникарството в бившия СССР.

Руските часовници обикновено не попадат в полезрението ни, когато мислим за покупка на часовници. Или избираме швейцарски, японски, или дори италиански марки часовници – но рядко руски часовници. Е, това е разбираемо, като се има предвид, че малкото руски марки часовници наоколо не са много по маркетинга.

Вярвате или не, но някога Русия е имала процъфтяваща часовникарска промишленост, произвеждаща сложни и уникални часовници, за които днешните ентусиасти могат само да мечтаят. Това обаче е било по време на златната ера на бившия Съветски съюз. Днес руските часовници обслужват малка пазарна ниша от любители на старинни и уникални часовници.

6-те най-добри руски марки часовници през 2021 г.

Vostok [Часы Восток]

Въпреки че в началото на 2010 г. Vostok подаде молба за обявяване в несъстоятелност, компанията все още е силна. Всъщност марката, която основно произвежда големи мъжки часовници е вероятно най-известната руска марка часовници извън границите на страната.

Марката Vostok е създадена в средата на Втората световна война. Заводът за часовници на Първия московски часовникарски завод е принуден да се евакуира в малкото градче Чистопол. Заводът започва работа отново, като създава оръжия и оборудване за военното време. След края на войната започва отново да произвежда часовници.

Около две десетилетия по-късно, през 60-те години на миналия век, се ражда марката часовници Vostok. Подобно на Raketa и Poljot по-долу, Vostok е кръстен на космическа програма. Марката придобива известност, като през 1965 г. става официален доставчик на часовници за Министерството на отбраната на Съветския съюз.

Slava[Cлава]

Слава е основана през 1924 г. като Втора московска фабрика за часовници. Известна в цял свят със своите нетипични автоматични механизми, Слава получава второто си и настоящо име от руската дума за „слава“.

„Славата“, която Слава има предвид, е тази, която те са спечелили от победата си над Германия във Втората световна война.

Часовниците Slava се намират по-трудно в чужбина, отколкото някои други техни руски аналози. Това е лошо, защото техните уникални автоматични механизми са ценени от колекционерите на часовници и почитателите на хорологията.

Sturmanskie [Штурманские]

Искате ли да знаете колко издръжливи са часовниците Sturmanskie? През 1961 г. известният руски космонавт Юрий Гагарин носи часовник Sturmanskie, докато става първият човек, летял в открития космос. Това дава на марката особената и уникална чест да създаде първия часовник, който издържа на трудностите на космическото пътуване.

Когато Sturmanskie започват производството си през 1949 г., единствената им цел е да създават часовници за пилотите от военновъздушните сили.

Raketa [Ракета]

Raketa е най-известна с Raketa Big Zero – свещеният граал на руските часовници. Това е часовникът, който поставя Raketa на световната карта през 70-те години на миналия век. Макар че в днешно време е много трудно да се намери такъв, колекционерите на часовници винаги са в търсене на резултата от Голямата нула.

Първоначално марката Raketa е била известна като Императорската фабрика в Петерхоф. През 1721 г. Петър Велики открива фабриката с надеждата да произвежда и продава фини луксозни стоки. Повече от сто години по-късно тя започва да печели световно признание.

През 1945 г. Йосиф Сталин нарежда на фабриката да създаде нова марка часовници, наречена Probeda. В превод от английски език „победа“, часовниците Pobeda са създадени в чест на триумфа на страната във Втората световна война.

Шестнадесет години по-късно се ражда Raketa в знак на почит към Юрий Гаргарин и първия в света успешен пилотиран космически полет. Оттогава насам те се диверсифицират и създават голямо разнообразие от здрави и точни часовници.

Poljot [Полёт]

Спомняте ли си Първата московска фабрика за часовници, за която говорихме по-рано? Повече от три десетилетия след създаването си тя се превръща в Poljot – една от най-надеждните марки часовници за руските военнослужещи и членовете на разузнавателната общност на държавата.

Първият московски завод за часовници започва с производството на джобни часовници. След това се насочват към производството на ръчни часовници от военен клас и оттогава не са се обръщали назад под името Poljot.

Марката часовници наистина удря рекламния джакпот на 18 март 1965 г. На този ден руският космонавт Алекси Леонов става първият човек, излязъл в космоса. Докато пишеше световната история, той носеше часовник Poljot Ocean 3133.

Luch [Лъч]

Компанията е основана в Минск, но след това се премества в чужбина, след като избягва фалита, продавайки по-голямата част от дяловете си на швейцарския производител на часовници Франк Мюлер.

Часовниците Luch се различават по размер и вид на корпуса. В един и същи каталог ще видите часовник за гмуркане до елегантен дамски часовник  с верижка. И макар че модните им часовници може да не ви напомнят за космически полет от старата школа, всички часовници Luch са изработени с военна структура. Това означава, че няма да се притеснявате, че един обикновен удар ще направи часовника Luch безполезен.

Заключителни мисли

Владимир Путин може и да носи луксозни швейцарски часовници, но часовникарските компании в неговата страна също правят страхотни неща. Макар че руската часовникарска индустрия започва да се развива едва близо десетилетие след управлението на Петър Велики, през последното столетие тя си е спечелила доста добро име. И тъй като промените настъпват всяка година, а марките се развиват, в Русия се наблюдава раздвижване при часовниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе