Храни без глутен. Какво и как да включим към менюто си?

Когато за първи път се сблъскаме с идеята за безглутенова диета, може това начинание да ни се стори непосилно. Това би означавало да се лишим не само от хляба, но и от пастата, пицата, баницата и ред други тестени вкусотийки. Тези от нас с глутенова непоносимост със сигурност са поставени пред изпитание. За щастие, бялото глутеново брашно не е единствената опция. Съществуват множество алтернативни брашна, както и други безглутенови продукти и заместители с богат набор от вкусове и ред ползи за здравето. Безглутеново хранене е изпитание единствено на първо четене. В реалност, то е невероятна възможност за здравето на организма ни и за откритите хоризонти в разнообразното хранене. В тази статия ще ви запознаем със списък от храни без глутен и как да ги включим лесно в менюто си.

Какво трябва да знаем за безглутеновите храни?

Безглутеновите храни вече популярно присъстват в големи и малки магазини за хранене, в специализирани дрогерии и във все повече ресторанти.  Глутенът е протеин, най-популярно присъстващ в пшеницата, но също той е съставка и на ръжа, ечемика, овеса и много други храни, за които не подозираме. Безглутеновата диета се препоръчва за хора със силна глутенова непоносимост, още известна като цьолиакия. Има и по-леки форми, за които също безглутеновото хранене ще бъде по-полезно и приятно. Научвания показват, че безглутеновата храна е напълно способна да ни гарантира пълноценно хранене. Тя изобщо не е каприз или модерна тенденция, която ще утихне след година-две, а добър хранителен навик, който показва, че хората започваме все повече да наблюдаваме с какво се храним и какъв ефект оказва това над тялото ни.

YouTube

Кои безглутенови храни да включим към менюто си?

Паста

Тази италианска и така удобна, универсална и вкусна храна е сред първите неща, с които трудно бихме се разделили. За щастие, това изобщо не е наложително. Въпреки че популярно навсякъде се продава паста от глутеново брашно, съществуват много алтернативи за тези от нас, които искат да си осигурят най-доброто за тялото ни. Безглутеновата паста също така по нищо не отстъпва вкусово на обикновената такава. Прави се от различни брашна, най-често от оризово, царевично и в различни комбинации. Можете да си направите също и сами вкъщи, използвайки избрано от вас брашно.

Хляб

Хлябът е другата ключова храна, която рядко отсъства от класическата българска трапеза. Там ситуацията стои още по-лесно. Съществува многообразие от различни безглутенови хлябове в почти всеки супермаркет, дрогерия, онлайн магазин и т.н. Вкусовете със сигурност се различават от това, с което сме свикнало от малки, но ако намерим правилното брашно, което да ни харесва на вкус и консистенция, много бързо ще изградим нови вкусни и полезни навици. Отново бихме могли да си правим безглутенов хляб и в домашни условия ако искаме да си гарантираме качеството на продуктите и изработката на хляба. Подходящите брашна за тази цел включват царевичното и ленено брашно, брашното от рожков, просо или коприва.

Сладкиши

Безглутеновата храна също предлага богат набор от сладки изделия и сладкиши. Дори без да имат глутенови съображения, много сладкари използват алтернативни брашна в комбинация или самостоятелно за сътворяването на специални тестени изкушения. Кокосовото брашно например, е “супер храна”, която натурално подсладява и придава страхотен аромат на сладкишите. Също така, може да се ползва ябълково или бадемово брашно и много други. Тези сладкиши става натурално ароматни и много полезни за здравето, тъй като повечето от безглутеновите брашна са богати на витамини и минерали.

Крекери

Тъй като много от безглутеновите брашна имат проблем с набухването, правенето на тестени изделия като крекерите ще ни се стори далеч по-лесно и не по-малко вкусно. На пазарът също е пълно с подобни продукти, които са перфектни за прихапване в дългите дни, когато нямаме време да седнем и да се нахраним. По-добра алтернатива са от чипсове и други “джънк фуудс”, защото съдържат био продукти с висока хранителна стойност и без консерватори. Подходящо допълнение са и на масата, със супи или неща за мазане, могат да са заместители и на хляба.

С какво са полезни за здравето ни?

Вероятно сте забелязали, че повечето от безглутеновите продукти, за които говорихме, съдържат супер храни или други съставки, които са богати на витамини, минерали, фибри, протеини и други жизнено необходими вещества за организма ни. Безглутеновата диета не просто елиминира нежелания и за много хора вреден глутен, но предлага алтернатива, която е по-богата на хранителна стойност и здравословно съдържание. По-конкретно, безглутеновото меню често включва плодове и зеленчуци, които както знаем са вечен съпътсвеник на доброто здраве. Освен това, безглутеновите брашна са направени от продукти, които подобряват функцията на много от нашите системи, най-вече сърдечно-съдовата, храносмилателната и дихателната. Здравословните и био продукти, които присъстват в безглутеновата диета също имат положителен ефект и върху имунитета, както и психиката. Да избираме храни без глутен е един от начините да се погрижим за дълготрайното здраве на своето тяло още от сега.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе