Какви улуци да изберем?

При изграждането на покрива е важно да се монтира и качествена водосточна система, която има ключова роля за правилното оттичане на водата по време на дъжд. За да се държи влагата далеч от фасадата, е нужно да се извърши монтаж на подходящи водосточни тръби, по възможност поцинковани. Пазарът предлага много различни видове, които се продават на линеен метър и са с конкретни технически характеристики, даващи информация за надеждността и дълговечността на продукта. Тяхното правилно поставяне е също много важно условие, за да изпълняват правилно предназначението си. 

Какви видове улуци има?

Американските безшевни водостоци са добър избор, когато става за монтаж на водосточна система към металните керемиди и друг вид покривни системи. Други възможности са медните, стоманените и алуминиевите – всички те имат предимства и недостатъци, които потребителите е нужно да вземат под внимание при избор. Подобни решения се свързват с изключително дълъг експлоатационен срок (до 120 години), което е икономически изгодно и благонадеждно решение. 

YouTube

Кои да изберете?

Изборът ви трябва да е между два по-основни вида улуци – безшевни и шевни. Първият има много повече предимства, което го превръща и в решение, на което повечето хора залагат. Ето защо това е така: 

  • отсъстват шевове – това елиминира риска от тяхното протичане след време; 
  • дължината им може да бъде неограничена – това ги прави подходящи за по-ниски и по-високи сгради; 
  • монтират се по-лесно и бързо – времето за тяхното инсталиране е минимално, което улеснява ремонтите дейности; 
  • имат красив вид – елегантният им профил допринася за подобряването цялостната естетика на сградата; 
  • издържат на големи температурни промени – почти невъзможно е да се стигне до механични повреди като спуквания, тъй като конструкцията на безшевните улуци е изключително здрава. 

Освен стилен дизайн и висока износоустойчивост безшевните улуци също могат да бъдат и безпроблемно ремонтирани при необходимост. Поведението им през зимата е оптимално, тъй като по тях не се образуват ледени висулки. 

Как да ги монтирате?

Преди да изберете подходящите за вашия покрив улуци, трябва да направите коректни изчисления на повърхността, взимайки под внимание височината на наклона, разстоянието между билото и ъгъла, както и цялата покривна дължина. 

Пример: ако цялата покривна структура е около 50 кв.м, ще са необходими около 100 метра улуци и тръби с дължина 80 метра. Самият монтаж се извършва в посока отгоре надолу, а дренажните компоненти се поставят посредством скоби с релевантните размери. При всеки един водосток е нужно да има водосъбиращ съд, като оптималният наклон е между 2,5 и 5 мм. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе