Румъния въведе допълнителни облекчения за шофьорите, които ще са в сила до 8 януари 2022 г.

Румъния въведе допълнителни облекчения за шофьорите, които влизат в страната или преминават транзитно през нейната територия. Те ще са в сила до 8 януари 2022 г.

По информация на посолството ни в Букурещ следните категории шофьори не е необходимо да представят сертификати за COVID-19 (за ваксинация, преболедуване или негативен PCR тест) при влизане в страната:

YouTube

– Водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, превозващи стоки;

– Водачи на МПС, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача, превозващи пътници. В този случай облекчението важи само за шофьора, но не и за пътниците, които са длъжни да имат сертификати за COVID-19.

И в двата случая пътуването за шофьорите трябва да е единствено с цел изпълнение на професионалните им задължения, като няма значение дали влизат в Румъния от държави – членки на ЕС или от трета държава извън ЕС.

Остава изискването шофьорите да имат попълнен електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF): https://plf.gov.ro

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на имейл [email protected]

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе