Какви полилеи пасват на различните помещения в дома?

Елегантната лампа не е само средство за осветление, но и фокусната точка на стаята, където е поставена. Тя подчертава красотите на дома. Идва момент, в който ще трябва да потърсите перфектното осветително тяло, което да украси вашата кухня, трапезария, спалня, детска или друга част от жилището, като коридора или антрето. Тогава е важно да вземете предвид няколко основни фактора. Ще трябва да използвате най-добре наличното пространство и да изберете дизайни и материали, които допълват останалата част от декора на стаята.

Какъв стил да изберете?

За всяка част от жилището е подходящ различен тип полилей. Трябва да вземете предвид стила на помещението  –  дали е с класическо обзавеждане, барок, винтидж, мерна или друго. За барока са подходящи осветителни тела с изящни детайли. По-добре е да изберете блестящо покритие със злато, защото те подчертават величието на интериора:

YouTube

  1. Осветителното устройство в класическия стил е представено под формата на окачен или висящ плафон от стъкло или с платнени нюанси, които могат да бъдат украсени с ресни или тръби. Всеки изчистен модел осветително тяло ще е подходящ за такова обзавеждане.
  2. Стая в стил Прованс ще изглежда страхотно с лампи, подобни на класическия дизайн. Разликата може да е само в цветовете. За акцент може да има ярък флорален модел, а основата може да бъде бяла или кремава.
  3. Модерната част на вашия дом може да се допълни много добре от лампи с LED осветление. То е ефективно, енергоспестяващо и имат множество красиви дизайни. 
  4. Скандинавският стил, който се налага все повече на пазара, съставен от минималистични лампи, се предлага с модели от ковано желязо, които имитират свещи вместо крушки.

Цветове, които ще намерите

Всички разновидности на цветовете на полилеите за дома са красиви и изглеждат добре, но при избора трябва да вземете предвид характеристиките на стаята. По правило плафонът не трябва да е много ярък, препоръчително е да изберете неутрални, приглушени тонове. За детската стая може да се спрете на цветни и забавни видове, които носят допълнително настроение. 

На какви модели ще попаднете?

Осветителните тела могат да бъдат вградени, висящи и окачени. Окачените са най-популярни, особено ако стаята е с високи тавани. Те са модерни и актуални.

Оригинален вид кристална лампа с висулки също ще разкраси модерния стил на дома ви. Тя изисква високи тавани, тъй като обемистият стъклен полилей привлича вниманието и може визуално да намали пространството. Луксозните плафони също са много добър избор. Вграденото осветление на тавана се прилага в случай, че е невъзможно да се създаде адекватно осветление с полилей. 

Видове модели за спалня

В спалнята е важно да се създаде атмосфера на спокойствие и релаксация. Екстравагантни полилеи и такива с много орнаменти не е препоръчително да се използват. Спалнята е най-интимната стая и изборът на осветление трябва да се направи внимателно. Въпреки че е добре да създадете ярка светлина, тя не трябва да е прекалена, за да заслепява и нарушава тихата и релаксираща обстановка.

Изберете осветително тяло, което да се слее със стила и декора на стаята. Ако тя е в стил Винтидж, тогава не трябва да купувате модерна високотехнологична лампа. В случай че има други лампи в спалнята, препоръчително е да изберете полилей, който да пасне на всички останали. Много добър вариант са и моделите с дистанционно, чрез което се намалява силата на осветлението. 

Полилеи от вивре

Как да подчертаете хола и трапезарията?

Изящно декорираните домове заслужават осветителни тела, избрани със също толкова изтънчен вкус. Потърсете такива модели за хола или трапезарията, които привличат вниманието с декорации, като класическите висящи кристали, дървени, метални и други орнаменти. Те ще осигурят завършващите щрихи на стаята в дома с нотка на изтънченост.

Неутралните тонове на сребро и хром ще се слеят с другите елементи по-естествено от ярките или старинно оцветени покрития.

Ненатрапчивият полилей ще позволи на останалата част от декора на дома да говори сама за себе си.

Ако стила на обзавеждане е подходящ, включете по-модерни дизайни. Те могат да варират от основни минималистични лампи до по-художествени инсталации. Съвременните аксесоари вероятно ще ви дадат най-голямо разнообразие от опции, които да съответстват на уникалния характер на вашия дом.

За разлика от сложните винтидж полилеи, модерните тела няма да се открояват неудобно в по-новите жилища.

Как да разнообразите детската стая?

Тази част на дома се характеризира с приглушена светлина и когато се обзавежда тази стая, родителите избират детските полилеи с пастелно розово, синьо, зелено и жълто.

При избора на осветителни тела за помещенията на децата в предучилищна и училищна възраст,  фокусът пада върху техния забавен дизайн, като е добре да се вземе предвид и това колко са здрави и устойчиви материалите. В повечето случаи за детската стая са необходими и аплици. Също така важен елемент е и наличието на нощна светлина.

В интериора на това помещение ще трябва да помислите и за осветление за зона за обучение. В допълнение към стенните и висящи лампи, настолните модели за бюро осигуряват допълнителна светлина на ученика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе