Никола Комаровски хвана кръста на Йордановден в Разград (СНИМКИ и ВИДЕО)

Младеж хвана кръста на Йордановден в Разград. Това бе най-младият участник – 16-годишният ученик Никола Комаровски, възпитаник на ПТГ „Шандор Петьофи“ в Разград. Той участва за втори път в ритуала, има намерение да продължи и през следващите години, младежът си пожела всяка година да хваща кръста.

YouTube

Победителят получи икона на Св. Йоан Кръстител, както и благословията на архиерейския наместник отец Георг. А за всички участници в ритуала имаше грамоти. 

Йордановден в Разград

Posted by Новини Разград – Razgrad News on Thursday, January 6, 2022

Събитието се проведе на язовир „Пчелина“ край Разград.

Стотици наблюдаваха близо 20-те мъже, които скочиха в ледените води на язовира, за да спазят традицията на Йордановден.

Ритуалът започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, който хвърли в язовира Богоявленския кръст. След него във водата скочиха 20 мъже на възраст от 16 до 46 години.  

Ритуалът завърши с българско хоро под звуците на жива музика – изпълнения на гайда и на тъпан.

Събитието бе организирано със съдействието на Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев, подпомогнато от Община Разград и ОДМВР – Разград. Тримата млади жители успяха да възобновят традицията край „Пчелина“ след 20-годишно прекъсване.

Още снимки от събитието може да откриете в нашата Facebook страница на следния адрес https://www.facebook.com/media/set/?vanity=razgradnews.net&set=a.2139556406192445

Съдействие в организирането на събитието оказаха и от ОДМВР-Разград, заедно със служители на Община Разград те обособиха буферни зони за паркиране.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе