Съдът измени мярката за неотклонение на 31-годишния Кристиян, обвинен в изнасилване на 14-годишна в Патра

Окръжен съд-Разград уважи искането за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леката „домашен арест“ на 31-годишния Кристиян П. Срещу него се води разследване по досъдебно производство по описа на РУ на МВР Разград по обвинение за изнасилване на малолетна.

Той е обвинен в това, че в периода от месеца април до 30.09.2021 г. в гръцкия град Патра и в Разград, в условията на продължавано престъпление, се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 14 години, като я принудил към това със сила и заплашване.

YouTube

Оставят в ареста 31-годишния Кристиян, изнасилвал 14-годишно момиче от април до 30 септември тази година

Защитата на Кристиян П. мотивира искането за изменение на мярката за неотклонение със здравословни проблеми и липсата на процесуално-следствени действия. Според адвоката му, три месеца след задържането под стража, Кристиян не е бил разпитван. Той поиска от съда да изчака приключването на тази фаза в домашни условия, за да стабилизира здравословното си състояние.

От държавното обвинение се противопоставиха на искането. Посочиха, че няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Прокурорът подчерта, че се изчаква изготвянето на експертизи. Издадена е европейска заповед за разследване и предстои разпит на майката на пострадалата. Посочено бе още, че затворническата администрация и фелдшерът, са оказвали съдействие, когато е било необходимо.

След като изслуша представителя на Окръжна прокуратура, обвиняемия и защитата му, и се запозна с документите по делото, съдебният състав обяви молбата за основателна и я уважи.

Според съда обоснованото предположение, че Кристиян е извършител на престъплението, за което е обвинен, не е опровергано. Продължава да е налице опасност да се укрие. Повдигнатото му обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Съдът в Разград остави в ареста мъж, обвинен в изнасилване на малолетна

От друга страна като се има предвид младата възраст на обвиняемия, вероятните проблеми от психично естество, задържането му, което трае вече близо 100 дни и това, че не е осъждан – „задържането под стража“ е прекалено строга мярка по отношение на конкретния обвиняем.

Към момента на задържането, Кристиян и пострадалата малолетна свидетелка, са живели на един адрес. Към настоящия момент момичето не живее вече там и следователно няма опасност да повлияе на свидетелката. На предходно заседание в Окръжен съд-Разград му е взета мярка за забрана за напускане пределите на страната.

Съдът прецени, че и по-леката мярка „домашен арест“, която да се изпълнява на адреса му чрез поставяне на средство за електронно наблюдение, ще изпълни целите на мерките за процесуална принуда.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване/протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе