Проведе се 13-километровият туристически поход, посветен на Деня на Разград и 144 г. от Освобождението му

Туристическият поход, организиран от ТД „Буйна кръв“ и посветен на Деня на Разград и 144 г. от Освобождението му – стартира от с. Просторно. Там в 10.00 часа пристигнаха около 30 туристи, заредени с много ентусиазъм и настроение.

В селото те бяха посрещнати с топъл чай, пита и приветствие от кметския наместник Нели Христова. След песни и хора на площада, туристите бяха изпратени с ливване на менче вода, за лек и приятен 13-километров поход по маршрута Просторно-Топчии-Побит камък.

YouTube

Най-малките участници в похода бяха 6-годишните близнаци Павел и Никола, а най-възрастният участник бе на 73 години. Водени от председателя на ТД „Буйна кръв“ – Диана Неделчева и превземайки горския преход – туристите пристигнаха в с. Топчии. На Войнишкия паметник в селото те поднесоха венец и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите във войните.

Топло посрещнати от кметицата на селото Мирена Симова и секретаря на читалището Милена Дончева, те разгледаха експозициите в Етнографския комплекс на с. Топчии и се запознаха с традициите, бита и културата на капанците. След топлия чай и веселото хоро за настроение в студения януарски ден, групата пое по черния път към с. Побит камък.

Около обяд 30-те туристи бяха посрещнати с топла пита и шарена сол в третото село. Кметският наместник Валентина Василева подари на ТД „Буйна кръв“ книга с историята на селото, а туристите отново с венец и едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свобода войни.

В края на похода по традиция имаше конкурс за най-кални обувки с награда – почистващи гъби. Въпреки брулещият, студен вятър, настроението и емоциите от похода бяха слънчеви и горещи!

Автор и снимки: Данче Бозаджиева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе