Общинският съвет в Кубрат одобри конкурса за нов директор на местната болница (ВИДЕО)

Очаквано и първата за 2022 година сесия на Общинския съвет в Кубрат не мина без разпалени дебати, нападки и обвинения. И този път темата за болницата в лудогорския град успешно раздели и мнозинство, и опозиция, както и част от присъстващите граждани, които взеха разгорещено отношение по темата. Сесията беше открита от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, който първо поздрави колегите си с пожелание за успехи в работата, личните дела и кариери.

Още в началото местните депутати одобриха обявяването на конкурс по избор на нов управител на „МБАЛ – Кубрат“ ЕООД. Въпреки някой забележки от страна на съветниците от групата на „ЗНС“ предложението беше подкрепено и прието единодушно. Очакват се условията и критериите на конкурса да бъдат оповестени официално в регионалния печат, в сайта на Общината и интернет. Друго предложение, от същата група съветници, беше свързано с комисията по избор на болничен управител. От „Земеделски народен съюз“ предложиха в комисията да участва и д-р Денислав Белинов като специалист, което обаче не срещна подкрепата на мнозинството и бе отхвърлено.

YouTube

Заседание на Общински съвет – Кубрат.

Posted by Община Кубрат on Friday, January 28, 2022

Д-р Белинов заяви, че с решението за така направената смяна на болничното ръководство в края на миналата година Общината е поела по трудния път, допълвайки, че местните лекари са гръбнака на болницата в общинския център, като само с едно извинение към тях, е можело да бъде избегната сегашната ситуация. В разправиите се включиха и други присъстващи, сред които и Районния съдия г-жа Диана Петрова, която в качеството си на гражданин отправи питания към ръководството на Общината, свързани с управлението на публичните предприятия, болницата, отпадъците, горите и др. Питанията представи общинският съветник г-жа Нина Цонева /ЗНС/.

По време на сесията г-жа Петрова заяви, че с решението си местният парламент на практика я е лишило от лечение за период от два месеца, тъй като по нейни думи болницата не е работила към него момент и призова съветниците, подкрепили смяната на бившия управител, д-р Павлина Мичева, да си подадат оставките. Тя сподели също, че не е получила никакъв отговор кое е наложило тази рокада и защо е назначена именно за временен управител д-р Балканджиева. Така и между едните и другите не беше намерен консенсус, но пък беше намерено време за остри реплики, нападки, обвинения, че даже и за тънък хумор от време на време. От трибуната Диана Петрова зачете поименно имената на хората, подкрепили това решение, сред които бяха и имената на председателя Юмеров и кмета Алкин Неби, като отново призова за техните оставки. В отговор на обвиненията към съветниците изказване за личното си решение, да бъде сменено болничното ръководство, направи и Ерхан Исметов /ДПС/, който се обоснова с лични случаи на негови близки, срещнали всякаква липса на внимание и отношение от болнични лекари в Кубрат.
Представителката на Темида упрекна мнозинството, подчертавайки няколко пъти, че болницата не работи и към този момент – твърдение, което обаче бе категорично отхвърлено от временния управител на лечебното заведение д-р Леман Балканджиева.

Към днешна дата настоящия управител представи статистика за броя на пациентите и ползвателите на медицинските услуги. Тя заяви, че вече работят няколко отделения, като изцяло функционират скенера по образна диагностика, лабораторията, хирургията, вътрешното отделение с ковид сектора, патоанатомията, микробиологията, като се очаква до дни и след сключване на Анекс да заработи и детското отделение. Работи се активно и по окомплектоване на нервното отделение и отделението по акушерство и гинекология. Временният управител заяви, че засега болницата е в стабилно финансово състояние и отхвърли отправените твърдения към нея, че тя била фалирала вече ликвидираният преди години медицински център. Доктор Балканджиева обясни, че след напускането си медицинският център е бил с положителен финансов резултат, като с „да“ и с кимане на глава това потвърди и бившия шеф на местния парламент д-р Ибрахим Яхов. В подкрепа на общинското ръководство и сегашния управител на лечебното заведение в Кубрат се изказа и училищния преподавател г-жа Татяна Пенчева, която заяви, че решението за смяната на предишното ръководство даже било закъсняло. Според нея решението е било крайно необходимо и попита кое досега е оправдавало високите възнаграждения, които е получавал бившият управител д-р Мичева, а част от работещите били унизявани с почасови договори и мизерни заплати.

Въпреки скандалите, прехвърчащи те искри, взаимни нападки, продължили около два часа, съветниците успяха да свършат и делова работа, а председателя Юмеров увери, че повече няма да допусне общинските съветници да бъдат обиждани, уверявайки, че вече ще спазва правилника изключително стриктно, след което се извини.

По време на сесията, а и на почивката, представителите на местната власт уверяваха, че болницата ще работи нормално и призоваха спекулациите да бъдат прекратени. На заседанието местните политици приеха годишния отчет за 2021 година за изпълнение на Програмата за управление за периода 2019 – 2023 година на кмета Алкин Неби, a също така и отчета за изпълнение на дейностите по Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за 2021 година.

Местните парламентаристи приеха отчета за изпълнение на Програмата за опазване на околната среда на територията на общината през 2021 година, както и доклада за резултатите от последваща оценка на Общинския план за развитие на общината за периода 2014 – 2020 г. Съветниците одобриха годишния доклад за изпълнение на Общия устройствен план на община Кубрат за изминалата година, като подкрепиха и Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2022 година.

Съветниците дадоха съгласие и за откриване на пенсионерски клуб “Лудогорие“ и пенсионерски клуб „Просвещение“ в Кубрат, като се разбраха да бъде изготвен график за безвъзмездно ползване на едно помещение и от двата клуба, тъй като ръководствата не може ли да се разберат сами кой и кога да ползва общинското помещение в централната част на града.

В края на сесията беше утвърден и списъка на общинските жилища по своето предназначение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе