Кубратско участие по церемония по подрязване на лозята в Тутраканско

По случай деня на лозаря – Трифон Зарезан, и по покана на иконом Михаил Михайлов и презвитера Калина Михайлова от с. Шуменци общ. Тутракан, секретарят на МКБППМН-Кубрат д-р Надие Карагьозова взе участие в церемонията по подрязване на лозята, както повелява традицията. Събитието е част от църковния и празничния календар на местното читалище със секретар Галина Иванова.

YouTube

Празникът е на особена почит сред местното население и независимо от климатичното време всяка година самодейци от местната фолклорната група излизат на полето и зарязват пръчки, като поливат корените на лозата с вино и отправят благословии за здраве на стопаните и берекет по лозята. Специална благословия отправи божият служител отец Мишо (както е познат сред местното население). Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Това е третото гостуване на Надие Карагьозова на фолклорна тематика в съседната област. Ползва се с от уважение от местните самодейци за усилията й да популяризирала фолклора сред младите и благородното дело на тяхната съселянка Калина Михайлова, която през последните няколко десетилетия колекционира народни носии и предмети, свързани с бита и българските традиции и винаги облича фолклорен костюм в знаковите за България дни – национални и официални празници. Преди няколко години Калина Михайлова представи ревю на български народни носии в Европейския парламент и поведе българско хора заедно с Кристалина Георгиева.

Гост на празника на шуменци бяха директорът на историческия музей в Тутракан Петър Бойчев и уредникът в музея на дунавския риболов Величко Атанасов. В края на срещата д-р Надие Карагьозова връчи поздравителен адрес на домакините и специален календар с носия за бъдещата къща – музей на родолюбивата българка Калина Михайлова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе