Областната администрация бе домакин на „Ден на европейската индустрия в Разград 2022“

Областната администрация прие днес „Ден на европейската индустрия в Разград 2022“, част от „Национален бизнес форум 2022“. Председателят на „Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес“ – Обединени бизнес клубове /ОБК/ Веселин Халачев обяви в началото на форума, че областният управител д-р Деян Димитров и екипът му са се справили перфектно с организацията на събитието.

„Едва ли някой може да си представи днес модерна икономика без зелена енергия, иновативност и дигитализация. Основната причина, е че светът е изправен пред предизвикателствата на настояще, в което традиционните източници на енергия и природните ресурси са на изчерпване, а човешката дейност влияе все по-негативно на природата и околната среда“, заяви в словото си д-р Димитров. Той подчерта, че основните акценти в „Ден на Европейската индустрия в Разград 2022“ очертават една модерна визия за развитие на индустрията и на обществото, която отговаря на сериозните предизвикателства на днешния ден.

YouTube

„Целта на форума е да запознаем, както бизнеса, така и администрацията, какви са тенденциите за Европа до 2027 г., дори и до по-далечни перспективи – 2030, че и до 2050 г.“, заяви  Веселин Халачев. Той добави, че политиката на Европейския съюз /ЕС/ е да се дават възможности на страни като България постепенно да компенсират своето изоставане от най-развитите държави на Стария континент. За това трябва да се гледа оптимистично на перспективите, които ни предлага ЕС.  

Основната тема на форума бе „Европейска зелена и дигитална индустрия“. Бяха представени възможностите за директно кандидатстване в Брюксел пред фондове и програми, предназначени да подкрепят зеления и дигиталния преход на европейската икономика. Обърнато бе внимание и на инициативата на ЕС „Вратата към света“, с бюджет 300 милиарда евро за възобновяема енергия, инфраструктура и транспорт.

Видео обръщение към участниците във форума в Разград  направи министърът на земеделието Иван Иванов. Обръщения в тази форма имаше още от Ерхад Бусек /координатор на Инициативата за югоизточно европейско сътрудничество в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, бивш еврокомисар и вицеканцлер на Австрия/, както и от Урсула фон дер Лайен  /президент на Европейската комисия/.

В събитието взеха участие предприемачи, представители на местната власт, на работодателските организации, на бизнес асоциации и сдружения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе