7 неща, които не трябва да слагате в пералнята

Едва ли има нещо по-неприятно от счупената пералня и скъсани или лошо миришещи дрехи. За съжаление да доста хора слагат какво ли не в пералната машина, а често това се случва дори и без да са погледнали какво се крие в джобовете, а реално това отнема не повече от минута. В следващите редове ще ви дадем списък на неща, които не трябва да слагате в пералнята, ако искате да удължите живота ѝ за по дълго време. Нека видим:

1. Дамски сутиени и бански

Много е удобно да се слагат дамските сутиени и бански в пералнята, обаче, банелите, които се крият в тях могат да нанесат сериозно увреждане на вашия уред. Освен, че могат да повредят самата тъкан, те могат да причинят запушване на дренажната тръба и и да ви се наложи експресен ремонт на перални. Затова по-добре избрете сутиените и банските на ръка или ги сложете в торбичка преди да включите пералнята си.

YouTube

2. Дрехи и аксесоари от естествена кожа или такива с пух

Може би ви е известно, че е противопоказно кожените дрехи, както и тези, които се перат в пералнята, но понякога всеки се изкушава да пусне някоя шапка или нещо друго. Истината е, че оборотите на вашия уред могат да нанесат сериозни деформации на дрехите ви от естествена кожа. Пухът пък, не само, че се деформира, но и може да доведе до запушване на филтъра на пералнята. Най-добре се въздържайте да перете такива материи в нея, ако не искате да си причините главоболия.

3. Дрехи или рокли с камъни, пайети или мъниста

Обикновено тези дрехи са поставени върху някоя фина материя, която лесно може да се повреди в пералнята. Освен това, ако ги перете в нея рискувате не само да съсипете любимата си дреха или рокля, но и да нанесете много големи щети на самия уред. Камъние, мънистата и пайетите могат да паднат и да предизвикат запушване или повреда на пералнята. Съветваме ви подобни материи да перете на ръка, или да използвате химическо чистене.

4. Дрехи с петна от бензин или запалими течности

Изкушаващо е много на поставите дрехи с подоби петна в пералната машина с идеята, че те ще се изчистят, но истината е, че те могат да пламнат при контакт с перилен препарат. Шансът, разбира се, е много малък, но все пак съществува и е по-добре да не се рискува. Накиснете във вода дрехата за кратко време, а след това изперете ръчно със сода за хляб. Оставете да изсъхне и сте готови. Последващото пране може да се случи по обичайния начин в пералнята.

5. Монети и други малки дребни предмети

Когато заговорихме, че често хората пропускат да проверят джобовете преди да изперат дрехите си в пералнята, то трябва да отбележим, че монетите са в челните класации по най-забравяни предмети в джобове. Те, както и други малки и дребни предмети от метал на пръв поглед изглеждат съвсем безобидни, но могат такива щети да ви донесат, че да се налага да правите ремонт на пералнята. Ако преминат през филтъра, могат да повредят дренажната помпа. Освен това, могат да се забият в нея и да я блокират, така, че водата да не се оттича. Монетите могат да повредят барабана и да пробият външния резервоар, което вече си е сериозно. След това, сигурни сме, че ще проверявате джобовете си всеки път.

6. Маратонки или постелки с гумено покритие

Освен, че може сериозно да деформирате своите любими маратонки, трябва да отбележим, че ако ги перете с други дрехи това определено ще е пагубно. Гуменото покритие на постелките пък, може много лесно да се разпадне, особено ако е по-тънка. Освен това частици от това покритие могат да доведат до запушване на филтъра.

7. Тъкани с козина от домашни любимци

Ако си мислите, че като изперете някоя постелка, по която има косми от вашето куче или котка, те ще се махнат, жестоко сте се объркали. Ситуацията наистина е неприятна, особено ако космите са тънки и остри и са по любимото ви сако, спалното бельо или килима. Изпробвайте да ги премахнете със специални за целта четки. Космите от домашните любимци в пералнята само ще се слепнат и ще запушат дренажните помпи.

Надяваме се, че сме ви полезни с това какви неща да не поставяте в пералната си машина, за да удължите нейния живот. Ако ги спазвате, няма да ви се налага да викате често майстори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе