149 години от гибелта на Васил Левски

Днес се навършват 149 години от деня, в който Васил Левски увисва на бесилото и дава живота си за свободата на България и българския народ. Днес ние отбелязваме не смъртта, а подвига и великото дело на Апостола, и неговото безсмъртие във вечността за поколенията.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали.

YouTube

Апостола е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Смъртната присъда е издадена на 14-ти и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

Апостола увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти. Васил Левски дава живота си за свободата преди да е навършил 36 години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе