Общините подготвят списъци с места за настаняване на бежанци от Украйна

Общините в област Разград да подготвят списъци за настаняване на бежанци, въпреки че към момента обстановката в региона е спокойна и няма такава необходимост. Това реши на своето проведено днес онлайн заседание Областният съвет по сигурност /ОСС/ с председател областния управител д-р Деян Димитров. Заседанието бе второ на темата ситуацията в Украйна, като първото се проведе още в деня, в който започнаха военните действия. Днес бе обсъдена подготовката на областта за посрещане на евентуална бежанска вълна от Украйна. Съветът взе решение със съдействието на РУО-Разград да се подготви писмо до Министерството на образованието с искане за евентуално използване на сградите на училищата интернати в гр. Завет и с. Осенец. Бе решено също така общините да съдействат за популяризиране на кампанията на БЧК за събиране на дрехи и хигиенни материали за бежанците от Украйна.  

На заседанието стана ясно, че засега в областта са пристигнали трима бежанци от Украйна – мъж и две жени. Те са настанени в с. Бели Лом, като една от жените е съпруга на човек от селото.

YouTube

Кметът Кубрат Алкин Неби оповести, че местната власт е готова да предостави в общежитието „Максим Горки“ десет стаи с по две легла за бежанци. Общината се ангажира да осигури и храна.

Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева обяви, че болница „Свети Иван Рилски“ в Разград има готовност да отдели 22 легла за лечение на украински граждани, от които 2 интензивни и 10 хирургични легла. Заделени са 5 легла и в детско отделение. При нужда броят може да се актуализира.

Директорът на Секретариата на Областния съвет на БЦК д-р Милена Кехайов съобщи, че хуманитарната организация вече е разкрила специална сметка, в която всички, които искат да помогнат, могат да правят парични дарения. Тя уточни, че в БЧК ще има дежурства без почивен ден, от 9 до 17 часа, като на място гражданите ще могат да дарят дрехи и хигиенни материали за бежанците по вече обявените условия на започналата кампания.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе