Разград развя 200 трибагреника за Трети март

200 български знамена бяха раздадени на площад „Възраждане” преди началото на общоградското тържество за Националния празник. Инициативата на Община Разград бе част от събитията, посветени на Трети март. Във връзка с противоепидемичните мерки тържеството се предаваше наживо в интернет, но мнозина разградчани дойдоха лично и със семействата си да поднесат своята почит пред двата паметника на площада – Мавзолея-костница и Войнишкия паметник.

На фона на акапелно изпълнение на Химна на Република България от солистката на Капанския ансамбъл Габриела Минкова най-новите Почетни граждани на Разград Ангел Петричев и Тодор Тодоров издигнаха българското знаме на площада.

YouTube

В приветствието си към жителите на Разград заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Разград Добрин Добрев припомни трудния исторически път на България – с 2 века византийско и 5 века турско робство. „И всеки път се възражда като Феникс от пепелта. От първото робство се освобождаваме сами, благодарение на Асеневци, а от второто – благодарение на Русия. Тези робски 7 века, лишени от държава и собствена армия нашия народ не склони глава. Българският фолклор е съхранил спомена за тази епична съпротива. Спомена за „вехти войводи“ и „смели юнаци“; за „Крали Марко и 5-те синджира роби“; за „лудите глави“, за „страшното бесило“ и за „белите ризи и светли перчеми“, които увисват на него.” – заяви г-н Добрев. „Вечна благодарност за делото на всички наши предшественици – владетели, войводи, хайдути, четници, духовни водачи и възрожденци! Дълбок поклон пред всички воини от многонационалната армия на Русия и пред българските опълченци, загинали за Свободата на България! Върху техните кости е изградена днешната Българска държава.” – допълни още заместник-кметът Добрин Добрев.

Заедно с Председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев той поднесе венец пред Мавзолея-паметник. Над 50 организации, институции, политически сили поднесоха венци и цветя, след тях пред двата паметника се изви опашка от граждани с цветя и знаменца в ръце. Сред официалните лица на трибуната бяха и народният представител Гюнай Хюсмен и областният управител д-р Деян Димитров.

Честта да носят венците имаха малките изпълнители от Детска танцова школа „Хорце” към ЦРПЛР Център за работа с деца. Те бяха и част от програмата преди това – две от възрастовите формации от школата представиха концерт от красиви фолклорни танцови изпълнения.

Част от хората на площада посетиха Етнографския музей, където вчера бе открита изложбата „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. – оръжия и документи от фонда на РИМ-Разград”.

Заместник-кметът Добрин Добрев участва в друго от събитията от празничната програма на Община Разград за Трети март – рокерското шествие „Паметта на поколенията”. Заради все още студеното време то не се проведе с мотори, а с автомобили. Пак заради атмосферните условия мотористите от клубовете „Лудогорски братя” и „Нощни ездачи” не отдадоха почит пред Руския паметник край Езерче, а пред паметната плоча край главния път Русе – Варна. Там ги посрещнаха кметът на Езерче Хюсеин Хюсеинов и о.з.полк. Гецо Гецов. Г-н Гецов припомни основни моменти от историческото сражение край Езерче, където са загинали общо 257 войници от две формирования от войската на Руската империя – 137-ми Нежински Пехотен полк и 138-ми Болховски Пехотен полк. С минута мълчание и поднасяне на венци бе почетена тяхната памет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе