„Фолклорът извор на художествени ценности и познание“ – посланието на кръглата маса, която се проведе в Кубрат

При повишен интерес на кръгла маса, която се проведе под домакинството на кмета на Общината  Алкин Неби  на  4 март 2022 година, представители на читалищата от населените места (Кубрат, Юпер, Севар, Мъдрево, Медовене, Каменово, Звънарци, Сеслав, Севар, Горичево и Бисерци) представиха местни обичаи и традиции.       

С приветствие към участниците от кмета на общината Алкин Неби,  Хюсеин Юмеров –председател на общинския съвет, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Маринова, форумът стартира своята творческа работа, който след всеки участник  предизвикваше все по-голямо вълнение и по-голямо вълнение, защото всеки един от присъстващите се убеждаваше за сетен път, че фолклорът е един уникален фундамент, който скъсява всякакви различия-културни, религиозни, етнически. Фолклорните носии на капанската общност и на алианската предизвикаха голям интерес и внимание по време на целия форум, които бяха представени  детайлно от презентаторите Петя Неделчева и Мехмед Кенаров. Презентацията на Камбер Гочев от с. Мъдрево впечатли  с академичното съдържание , с което представи ритуалния танц „Семах „. Кмета на село Горичево Ерсен Ибрям не представи кулинарното изкушение на село Горичево   само  със снимки , а и с  вкусна баклава, от която опитаха всички и поздравиха майсторката Гюлвер Ариф. „Еньовден“, „Некропола в с. Каменова“, Живото съкровище на с. Юпер-Боенец, къната в турската сватба, „Коледари“, Хъдърлез , цялостната читалищна дейност на кубратското читалище и ученическата формация „Валенс“ внесоха истински чувства на гордост и радост от богатството и многообразието на местния фолклор.

YouTube

Събитието завърши с музикален поздрав в  народна песен в изпълнение на Туана Незирова и възстановка на обичая „Понуди“ от самодейките на  с. Беловец, които заслужено обраха овациите от участниците.

Поздравителен адрес към участниците и организаторите изпратиха Даниела Петрова-председател на РАКИЦ-Разград, д-р Айше Реджеб-Община Лозница и дизайнерката с разградски корени Дили Бозаджиева- която трогна с жеста си д-р Надие Карагьозова, която получи картина изработена от нея със заглавие „Родопчанка“ в унисон с темата на кръглата маса и много мили думи, които споделя в писмото си.

По време на форума звучаха много поговорки, които са събирани в продължение на 25 години от севарския самоук краевед Мехмед Нуретдин.

Специални гости на събитията бяха Калина Михайлова от с. Шуменци- най-награждаваната жена като пазител на традициите и обичаите,  Милена Йорданова-общественик и бивш общински съветник, Росица Неделчева-директор на ученическото общежитие в града и Стефан Иванов-26 годишният младеж, който подари 6 метров кръст на своите съселяни в Каменово.

Форумът е организиран от МКБППМН-Кубрат като част от  „Сто поговорки-сто истини. Превенция и личностно развитие чрез фолклор и народното творчество“.

Модераторът на форума д-р Надие Карагьозова посрещна участниците и гостите в северняшка добруджанска народна носия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе