Премиерът Петков и земеделският сектор се договориха за осигуряването на необходимите количества зърно за страната

Министър-председателят Кирил Петков участва в изнесено заседание на Консултативния съвет по зърното, на което бяха обсъдени осигуряването на продоволствието на населението и проблемите пред сектора.

В разговора участваха заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов. От страна на браншовите организации участие в дискусията взеха представители както на зърнопроизводителите и зърнопреработвателите, така и на животновъдите и търговците от сектора.

YouTube

В рамките на срещата се стигна до позицията държавата да влезе на пазара на зърното и да изкупи необходимите за задоволяване на нуждите на българското население количества. По този начин земеделските производители ще могат да реализират своята продукция, а от друга страна българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас. Предстои да бъде уточнен механизмът, по който държавата да закупува зърното.

Разговорите по темата ще продължат на работна среща в Министерството на земеделието за уточняване на детайлите по налагащите се действия.

В края на срещата министър-председателят Кирил Петков подчерта, че правителството има за цел да подпомогне българските земеделци, така че те да могат да произвеждат не само суровини, но и продукти с висока добавена стойност. Петков призова представителите на сектора също да подават активно сигнали, ако имат информация за злоупотреби и нелоялни практики, което е в интерес на всички страни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе