Министър Йорданова: Гарантираме безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна

“Българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС. Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци – социална закрила, работа, настаняване. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца. Така ситуацията е сериозно облекчена“. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в „Тази събота“ по bTV.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието е разширило правната помощ спрямо лицата, влизащи у нас. „Адвокати работят в регионалните центрове. Осигуряваме безплатна правна помощ“, каза правосъдният министър.

YouTube

Относно изнесената от Гешев информация за двама руски шпиони в България, Йорданова заяви, че подобни случаи излизат или когато се говори за закриване на Специализираната прокуратура, или се заговори за работата на главния прокурор. „Надявам се този шпионски скандал да не се превърне във фойерверк, който няколко месеца по-късно утихва, коментира министърът на правосъдието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе