960 снегорини обработват пътните настилки в страната

Снимка: АПИ

960 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите.

Агенция „Пътна инфраструктура” апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

YouTube

Поради обилен снеговалеж, навявания и за почистване е ограничено  преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т  през проходите „Печинско“, „Рожен“ и „Превала“,  както и по път III-208 в участъка Вресово – Добромир през Айтоския проход. Поради снеговалеж и навявания е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход – „Троянски”.

За снегопочистване е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета по път III-197 Гоце Делчев – Доспат. Поради усложнената обстановка по път ІІ-37 Батак – Доспат е ограничено преминаването МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета, а останалите автомобили е необходимо да бъдат задължително с вериги.

Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата – автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България .

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе