Осемметрова клада освети село Каменово на Сирни Заговезни

И жителите на кубратското село Каменово отбелязаха подобаващо празника Сирни Заговезни. Това се случи вчера вечерта, като близо 8-метрова клада освети и огря центъра на селото, осигурена с лични средства на 26-годишния Стефан Иванов.

Младият местен земеделец е вече познат на широката общественост, тъй като наскоро издигна със свои средства и 6-метров метален кръст, който да закриля любимото му Каменово. И тази година Стефан Иванов, заедно със свои приятели, успяват да възродят старата българска традиция, а именно да прогонят злото на Заговезни с пищни пламъци, които са може би едни от най-големите за този обичай в региона и Лудогорието.

YouTube

Не бяха и малко жителите на Каменово, които се хванаха на кръшно българско хоро около огъня, като си пожелаха най-вече здраве щастие и много късмет. Хората безрезервно подкрепиха младият мъж, като му пожелаха да е все така отзивчив, деен и отговорен. За малки и големи бе направена още една клада, или „Олелига“, както я наричат в селото, за да я прескачат по-лесно всички. Заедно с младият инициатор бе и неговото семейство, както и малката му дъщеричка Мишел.

Огньове на този ден се палят на много места в град Кубрат и общината. Заговезнишкият огън е основен елемент от празника, разпространен навред, в различни варианти. Вечерта се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат. Според народните вярвания кракът на когото е минал през огъня става неуязвим, а прескачащия ще бъде здрав през годината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе