В Исперих гостува изложба „Жените в обществото“

В Етнографската къща в Исперих гостува изложбата „Жените в обществото“. Тя е специалният комплимент на Историческия музей в града към дамите по повод Международния ден на жената. Експозицията е дело на Регионален исторически музей – Русе и проследява промените в живота на българските жени в последното столетие. Модерното време дава възможност на жената за нов тип реализация и изява, различни от традиционните социални роли на съпруга, майка и домакиня.

YouTube

Единадесет постера с фотоси и множество текстове разказват за различните ментални модели, свързани с образа на жените и тяхното присъствие в обществения живот. Тринайсет уникални кукли представят умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в крайдунавския град. Изложбата откри Искра Тодорова, уредник отдел „Етнография“ в Регионалния исторически музей в Русе. Тя разказа за модните тенденции в градското облекло от края на XIX до средата на ХХ в., както и за тоалетите, които куклите илюстрират по неповторим начин – традиционна носия на мома от Русенско, рокля „шантеклер“, бална рокля модел „Принцес“, вечерна рокля от черна коприна, носена от Надежда Хитова, снаха на войводата Панайот Хитов през 1925 г., концертен тоалет в стил „Български модерн“ на пианистката Милка Иванова от 1930 г. и др.

Модата отразява не само динамичното влияние на европейската култура в българското общество, но е и един от факторите, даващи независимост на жената и свобода за нови социални проявления и образи. Експозицията „Жените в обществото“ отразява прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси. Гражданите и гостите на Исперих могат да я разгледат до началото на месец април.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе