Неща, които трябва да знаете за заемите

Ако вземете заем и не разбирате всички нюанси, можете да затънете в дългове. Разбрахме важните въпроси на кредитирането и избрахме лайфхакове, които ще ви помогнат да не плащате твърде много за вземането на заем.

  1. Колкото повече документи, толкова по-ниска е ставката по кредита

Банката ще отпусне заем с ниска лихва, ако е уверена във вас. Трябва да предоставите доказателства, че сте надежден кредитополучател.

YouTube

Положителна кредитна история. Е, ако вече сте имали заеми или кредитни карти в която и да е банка, редовно сте извършвали плащания и не сте допускали забавяния това е огромен плюс за вас.

Имате карта в дадена банка, по която ви превеждат заплатата. За свои клиенти банките винаги имат страхотни оферти и ниски лихви по кредити.

Доходи. За да потвърдите служебната заплата, донесете в банката сертификат и копие от трудовата книжка. Документи, потвърждаващи финансовата ви платежоспособност, ще бъдат полезни: удостоверение за регистрация на автомобил, задграничен паспорт, застрахователна полица или каско, извлечения от сметки от други банки, документи за собственост на имоти.

  1. Направете застраховка в банката

Най-често, заедно със заема в банка, може да получите и застраховка. Застрахова се прави на:

–              жилището, ако теглите ипотечен кредит;

–              имущество, ако вземете обезпечен с него заем;

–              живот, ако изтеглите ипотека по програма

Във всички останали случаи застраховката е доброволна. Имате право да я анулирате веднага или по време на „периода на размисъл“ – в рамките на 14 дни след издаване на застраховката.

Но много банки повишават лихвите по кредита, ако кредитополучателят откаже доброволна застраховка. В този случай ползата трябва да се вземе предвид. Застраховката може да бъде издадена във всяка застрахователна компания, акредитирана от банката, а не само в банката. Сравнете цените в няколко застрахователни компании и купете полица, където е по-евтино. Попитайте вашата банка за списък с акредитирани застрахователни компании.

  1. Съпрузите трябва да се съгласят на вземане на заем

По закон съпрузите могат да се разпореждат със съвместно имущество, както пожелаят. Но това не се отнася за заеми и други дългови задължения. Когато единият съпруг тегли заем, банките изискват писменото съгласие на другия съпруг. Съгласието трябва да бъде заверено от нотариус. Това обикновено се отнася за ипотеки и заеми за големи сума.

Източник: finance5.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе