Премиерът Петков: Нашата сигурност е в колективната отбрана със съюзниците в НАТО

„Благодаря на секретаря по отбрана на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа към България и българското правителство“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след срещата си със секретаря по отбраната на САЩ и подчерта, че нашата сигурност е в колективната отбрана със съюзниците ни в НАТО.

САЩ предоставят една рота „Страйкър” на страната ни, а според българския премиер това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и той се надява и други държави да изпратят своите елементи към българската бойна група. Тя ще е под командването на Върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, но ще предложим нейният командир да е българин, каза Петков. По време на срещата с американския секретар по отбраната не е обсъждана военна подкрепа в Украйна от страна на България. „Това са фалшиви новини! Работим заедно по Източния фланг, работим заедно за усилването на НАТО, но нищо друго по тази тема не е дискутирано“, заяви министър-председателят.

YouTube

Петков и Остин обсъдиха също военната мобилност. „От Средиземно море да свържем Александруполис, Бургас, Варна, Констанца с път, влакова линия, енергийна инфраструктура и мост над Дунава. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката е също толкова важна, колкото и военната техника, за да имаме наистина работеща отбрана по Източния фланг“, добави българският министър-председател.

Петков бе категоричен, че борбата с корупцията е още една обща задача, тъй като тя влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по Източния фланг.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин определи като много важна стъпка създаването на многонационална бойна група на НАТО в България. Той определи ангажимента на страната ни да модернизира отбраната като пример за други държави съюзници в пакта. Остин даде висока оценка на усилията на страната ни за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна и в подкрепа на бягащите от войната. По думите на Остин руската агресия е сплотила не само украинския народ, но и НАТО и свободния свят. Продължаваме да работим за траен мир и сигурност в Европа, категоричен беше секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе