МКБППМН-Кубрат отличи с похвална грамота НЧ „Нов живот-1948“ – Мъдрево за съхранение на алианските обичаи

Състоялата се среща в Мъдрево на 4 април  2022 може да се нарече среща на етносите, в която мюсюлмани и християни споделиха вълнуващи моменти и нищеха темата свързана с родовата памет и корени. Пищна трапеза, приготвена от талантливите самодейки към читалището, посрещна гостите от кубратската комисия – Мирослав Йорданов (заместник-кмет и председател на МКБППМН) и д-р Надие Карагьозова –секретар на комисията. С това домакините демонстрираха завидно майсторство и умения в кухнята, и споделиха, че трапезата за тях не означава само храна, а гостоприемство, уважение към госта, а с многобройните блюда привличат берекет, здраве и богатство за всеки един дом. На срещата присъстваха и  колекционерите на фолклорни носии от с. Шуменци (Тутраканско) Калина Михайлова и Отец Михаил.

YouTube

Домакините на срещата ги познават от кръглата маса състояла се в началото на месец март тази година на тема „Фолклорното многообразие на Община Кубрат“, на която Калина Михайлова впечатли с изяществото на носията, с която беше облечена. Гостите от Шуменци разказаха за последното си участие в събора на колекционерите на автентични носии, състоял се преди дни в Копривщица и за страстта им към семейното хоби, в което увличат и внуците си, защото държат те да знаят –кои са, каква кръв тече в жилите им, кои са техните корени и т.н.

Кметът на селото Салим Мустафа и дългогодишният секретар на читалището Нургюл Ялама благодариха за жеста на местната комисия и приеха грамотата в знак на признателност към неуморният им труд да почитат и ревностно пазят обичаите и ритуалите на алианската общност. Грамотата връчи Мирослав Йорданов и похвали домакините не само като добри танцьори и изпълнители на песни, но и за вкусните   изкушения, които бяха достойни за кулинарен конкурс.

Д-р Надие Карагьозова сподели впечатленията си от битовия кът, първото нещо което вижда всеки прекрачил прага на читалището, похвали участието на читалището на кръглата маса, на която младия краевед Камбер Гочев от селото презентира ритуалния танц „Семах“ и отправи нови предизвикателства към културната институция за още много съвместни инициативи свързани с популяризиране на културното многообразие характерна за лудогорския край.

 Срещата приключи с много емоции и с пожелание срещите от подобен вид да се случват по-често, на които да се включват все по –млади и по-млади, които да откриват красотата скрита в раклите на нашите предци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе