Историческият музей в Исперих посвети изложба на 80-годишнината от откриването на болницата в града

Историческият музей в Исперих посвети изложба на 80-годишнината от откриването на болницата в лудогорския град. В навечерието на световния ден на здравето и здравния работник уредниците от отдел „Нова и най-нова история“ към музея подредиха юбилейната фотодокументална изложба „80 години в името на живота“ във фоайето на Общинската болница, където тя ще гостува в рамките на три дни.

YouTube

Д-р Иван Гайдаров, управител на лечебното заведение, и Аксел Кючюк, зам.-кмет на Община Исперих, вече разгледаха дванадесетте големи постера с текстове и много фотоси, които проследяват историята на здравеопазването в Исперихско с начало далечната 1904 година. Лошите условия на живот по онова време водят до разпространението на редица болести и първите здравни служители в Кеманларска околия са изправени пред сериозни проблеми. С подписването на Крайовската спогодба от 1940 г. населението в Лудогорието се увеличава. Нараства необходимостта от построяване на болнична сграда в Исперих. Алтернативата е превръщането на казармените помещения на 18-ти пограничен участък в болница. Тя е официално открита през 1942 г., а първият главен лекар е д-р Стефан Джанков. Посетителите ще се потопят в напрегнатото ежедневие на хората в бяло, работили и работещи в болницата в Исперих през годините. Неведнъж те са връщали радостта в човешките очи и топлината в много домове.

От 11 април в продължение на месец гражданите и гостите на града ще могат да я разгледат в Изложбената зала в центъра на Исперих.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе