Областна администрация – Разград вече е член на съвместната Българо-Румънска земеделска комисия

Вчера, 5 април, д-р Деян Димитров – Областен управител на област Разград взе участие в проведеното в Окръжния съвет в Гюргево, Румъния заседание на Съвместната българо-румънска земеделска комисия. По време на заседанието Областна администрация Разград беше приета единодушно за член на комисията.

Съвместната комисия представлява уникален модел за трансгранично сътрудничество, получил признание от българското и румънското Министерство на земеделието.Инициативата се реализира със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева.

YouTube

Във форума от българска страна участваха областният управител на област Русе г-н Анатоли Станев и заместник областният управител на Силистра г-н Минчо Йорданов. От румънска страна заседанието бе водено от председателя на Окръжния съвет в Гюргево г-н Думитру Беяну и неговият заместник г-жа Елисабета Михалча. На срещата присъстваха и представители на български и румънски институции, имащи отношение по въпросите, свързани със земеделието, както и фермери от двете страни.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с актуалните предизвикателства пред развитието на селското стопанство, както и темата за биосигурността и беше взето решение за засилване на сътрудничеството и обмена на информация за предотвратяване разпространението на заразни болести по животните.

След срещата членовете на комисията посетиха една от най-големите ферми за крави от породата „Черен Ангус“ в Румъния. Стопанството се намира в община Сингурени и там се отглеждат над 220 крави по изцяло природосъобразен начин. Фермата е изградена с частни средства, а през миналата година е получила финансиране от Европейски съюз. Предстои да бъде пусната в експлоатация и изключително модерна кланица, отговаряща на всички ветеринарно-медицински стандарти.

Д-р Димитров сподели очакванията си, че членството на Областна администрация Разград в Съвместната българо-румънска земеделска комисия открива нови перспективи за трансгранично сътрудничество и обмен на опит пред област Разград като район със силно развит аграрен отрасъл. Той подкрепи идеята оттук нататък заседанията на комисията да бъдат още по-силно ориентирани към проблемите пред бизнеса и възможностите за тяхното решение. Областният управител заяви готовност областта ни да бъде домакин на някое от следващите заседания на комисията и да се представят постижения и добри практики на земеделски стопани в района ни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе