Десетки самодейци в Каменово разказваха за Лазаровден, Цветнина и Великден

Над 40 самодейци се влючиха в пресъздаването на обичаите „Лазара“, „Цветница“ и „Великден“ в кубратското село Каменово. Тази година празниците се падат на 16-и, 17-ти и 24-ти април 2022 година. Фолклорното събитие в Каменово бе организирано от местното читалище „Напредък-1911“ и Община Кубрат. В представянето на традициите, чрез песни, танци и стихотворения, се включиха представители от народните читалища на селата Каменово, Равно, Побит камък и Просторно.

Събитието бе уважено от представители на Община Кубрат, начело със завеждащият Отдел „Просвета и Култура“ към местната администрация в общинския център Здравко Вутов, кметският наместник на селото домакин Пламен Христов, Общинският съветник Цветомир Цонев, местни общественици и други.

YouTube

Концертната програма беше открита от женската фолклорна група „Капанка“ от село Каменово, която поздрави присъстващите в салона на читалището с няколко народни песни. Певческата група „Хризантеми“ от читалище „Съзнание-1963“ в село Просторно също изпълниха няколко песни и получиха аплодисментите на публиката. Детската група при читалище „Стефан Караджа“ в село Равно изпълниха песничките, „Лаленце се люлее“, „Дена“ и стихотворение за Лазаровден.

Стихотворения, посветени на празниците, казаха също децата: Ванеса Миленова, Силвана Християнова, Николета Пламенова, Петя Петрова, Мелани Валентинова и други. Пред публиката бяха представени също и народни песни от фолклорна група „Вяра“ при народно читалище „Самообразование-1894“ от разградското село Побит камък. Представителите на културната институция поканиха присъстващите да разгледат постоянната етнографска изложба в Побит камък, разположена на повече от три декара /дка/ площ.

Всички читалища получиха Благодарствени адреси от името на Кмета г-н Алкин Неби, а също и символични подаръци от секретаря на читалището домакин г-жа Петя Неделчева.

„Благодарим Ви, че ни помогнахте да се потопим в магията на най-красивите пролетни празници – „Лазара“, „Цветница“ и „Великден“.. Пожелавам Ви и за напред с неизчерпаема енергия да продължавате да обогатявате културния живот в нашата община и с танци, песни, музика и слово да поддържате живо завещаното от предците ни наследство“, казва в обръщението си към самодейците кметът на Община Кубрат Алкин Неби.

„Искрицата на фолклора в нашите обичаи отново ще разпали тлеещият огън и вярвам в това, виждайки толкова старание и труд на тази сцена. Бил съм свидетел как тази зала се е пукала по шевовете от публика, като искрено се надявам, че един ден отново ще бъдем свидетели на това, въпреки тъжната тенденция, която наблюдаваме през последните години. Сърдечно благодаря на всички самодейци, които предават нашите традиции и обичаи с много труд, желание и пламък“, каза в обръщението си към присъстващите г-н Здравко Вутов.

След края на концертната програма по-възрастните дами показаха на децата как се боядисват яйца, като с първото, задължително червено яйце, бяха помазани челата на най-малките участници в днешното културно мероприятие. След събитието всички участници и гости се насладиха на страхотни кулинарни изделия, които бяха изложени във фоайето на читалището в Каменово. Майсторски пити и сладкиши очароваха всички присъстващи и не само на вид, но и на вкус, тъй като можеше да бъдат и похапвани.

В днешният фолклорен маратон взе участие също 7-годишен малчуган от Каменово, както и 84-годишна жена от село Побит камък. Благодарности към всички и най-вече към самодейците на читалищата отправи секретарят на читалище „Напредък“ Петя Неделчева.

„Целта ни бе да покажем магията и разнообразието на лазарските песни, както и традициите на Цветница и Великден. Благодаря на всички жители и гости, които ни уважиха с присъствието си, като изрично искам да благодаря на читалищата в селата Равно, Просторно и Побит камък“, заяви Петя Неделчева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе