Третокласници от ОУ „Никола Икономов“ облякоха съдийски тоги в „Деня на отворени врати“ в Районен съд-Разград

Председателят на Районен съд-Разград съдия Нели Генчева посрещна ученици от 3 „в“ клас на ОУ „Никола Икономов“ Разград, които заедно със своите преподаватели посетиха съдебната институция в „Деня на отворени врати“ – 13.04.2022 г.

Информационната обиколка започна от фоайето на съдебната палата, където в момента е експонирана изложба с детски рисунки, представяща мястото на детето в правовия ред.

YouTube

След това третокласниците се срещнаха с представители на ОЗ „Охрана“, които им разказаха за спецификите на работа на съдебната полиция, показаха им автомобила, с който се транспортират задържаните лица, клетката за временен престой и демонстрираха как работи един от паникбутоните в сградата. 

В съдебна зала №2 съдия Генчева запозна малките гости с това как се разполагат страните в съдебната зала и обясни в какво се изразява работата на съдията. Акцентира на наказателната отговорност на малолетните и непълнолетни, както и на дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Разград. Апелира да избягват насилието и да постъпват с другите така, както биха искали те да постъпват с тях.

Малчуганите имаха възможност да облекат съдийски тоги и да си направят снимки за спомен.

„Денят на отворените врати е част“ от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система и повишаване на правната култура на гражданите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе