От днес започва изплащането на добавките към пенсиите за Великден

„От днес започва изплащането на еднократна добавка от 70 лева за Великден за всички над 2 млн. пенсионери. Тя ще се получава през пощенските станции или по банков път независимо от вида и размера на тяхната пенсия. Във времена на криза правителството реши, че трябва да бъдат подкрепени всички. Такива са и очакванията на всички пенсионери“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Той подчерта, че ковид добавката от 60 лв. към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на юни. „Целта ни е от 1 юли да приемем решение за осъвременяването на пенсиите, с което да не се допусне доходите на възрастните хора да намалеят след отпадането на плащанията за ковид“, обясни министърът на труда и социалната политика.

YouTube

Георги Гьоков припомни, че според сега действащото законодателство от 1 юли пенсиите трябва да се увеличат с 6,1%, което няма да компенсира отпадането на добавката. Той обясни, че работна група с експерти на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт прави изчисления и ще предложи различни варианти за осъвременяване. Една от идеиите е да се въведе антиинфлационна добавка, която да се съобразява с ръста на поскъпването на храните и стоките от първа необходимост. Друг вариант е да се промени формулата на швейцарското правило, за да може увеличаването на пенсиите да отразява в по-голяма степен инфлацията.  „Накрая Народното събрание ще вземе решение кой вариант да приложи“, каза министър Гьоков.

„Светът е в криза, не само в България има инфлация. Навсякъде се предприемат подобни мерки. В Германия има безпрецедентно увеличение на пенсиите. Не мога да се съглася, че за да не провокираме инфлацията, трябва да оставим хората гладни. Ще подкрепяме хората. Това се прави по целия свят“, каза министър Гьоков.

Той посочи, че към момента няма пенсионер с пенсия за пълен осигурителен стаж и възтраст, който да получава по-малко средства от прага на бедност от 413 лв. Министър Гьоков припомни позицията си за отпадане на тавана на пенсиите и посочи, че в момента той ограничава около 34 000 пенсионери.

„Няма да приемем замразяване на минималната заплата, ще настояваме за увеличаване й като лост за вдигане на доходите на всички българи“, заяви министърът на труда и социалната политика. Той добави, че в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2022 г. разходите за подкрепа на хората са се увеличили с 350 млн. лв.                                                              

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе