Откриха изложба „Българските везбени шевици и родовата ни памет“ в Етнографския музей

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата „Българските везбени шевици и родовата ни памет“ в Етнографския музей в Разград. Гостуващата експозиция е на НЧ“Български искрици 2016“-Добрич, в нея са представени част от общо 350 мотива от различни етнографски области на страната, както и тъкани с гръцки везби, всички те са експонати от международния конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“. Експозицията може да бъде разгледана в работните дни до 30 април, а в почивните – след предварителна заявка.

YouTube

Заместник-директорът на Регионален исторически музей  и уредник на Етнографския музей Даниела Ганчева представи приноса на читалището от Добрич за съхраняването на зашевите от различни региони. Обясни, че през вековете шевиците са били белег за идентичност, по тях се познавала както половата и възрастовата принадлежност на човека, така и селището, региона и родът, от който е. „Запазването на мотивите съхранява най-ценните послания на вековете“ – допълни Даниела Ганчева.

Заместник-кметът Добрин Добрев поздрави организаторите на изложбата, както и Етнографския музей, който домакинства на представянето й. Той допълни, че мотивите от шевиците намират и до днес приложение в бита и облеклото, което е също добро съвременно решение за съхраняването им и начин за предаването им на следващите поколения. Г-н Добрев отправи специален поздрав и към Николинка Ангелова от Гецово – носителката на отличието „Живо човешко съкровище“, чиито творби също са част от изложбата. „Леля Николинка присъства неслучайно на много от събитията в културния календар на Разград, определянето й за „Живо човешко съкровище“ е признание за културата на Разград.“ – каза още г-н Добрев.

Официални гости на откриването на изложбата бяха заместник областният управител Драгомир Златев, директорът на РИМ-Разград Таня Тодорова, кметът на Гецово Емил Гиздов.

Откриването на изложбата започна с изпълнение на фолклорен танц от малките възпитаници на Румен Иванов и Жулиета Иванова от ДТА“Хорце“ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград. След изпълнението си те поканиха присъстващите на хоро, на което се хванаха и малки и по-големи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе