Посланикът на Монголия в България посети Разград

Обсъждане на възможностите за износ на лекарствени продукти за хуманната и ветеринарната медицина и ваксини за животни, произвеждани в разградски фармацевтични предприятия за Монголия, беше акцентът на разговорите при днешното посещение на посланика на Монголия Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа при Областния управител на област Разград – д-р Деян Димитров.

Участие в работната среща взеха и заместник областният управител Драгомир Златев и заместник-кметът на община Разград – Добрин Добрев.

YouTube

Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа обясни, че животновъдството е най-важният източник на поминък в Монголия, поради което е налице голяма потребност от внос на ветеринарни лекарства и ваксини за животни. Областният управител представи фармацевтичните предприятия и изрази увереност, че срещата може да постави начало на бизнес сътрудничество между монголски и разградски компании. Д-р Димитров презентира и други структуроопределящи производства в областта. Освен възможностите за търговско-икономическия обмен бяха обсъдени идеи за установяване на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, като туризма и културата.

Г-н Добрев представи икономически профил на община Разград. Той запозна Н. Пр. Саянаа с традиционния Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. Нейно превъзходителство посочи, че ще се свърже с Министерството на земеделието и храните в Монголия, за да проучи възможностите за участие на монголски производители на мляко и млечни продукти в изложението. Млякото е много популярен продукт сред монголите. Използва се мляко от седем различни вида животни.

Н. Пр. Саянаа припомни интересния факт, че в Монголия се използва кирилицата и това е само едно от нещата, които свързват двете ни страни. Тя заяви, че това е само началото на визитите й в област Разград.

Д-р Димитров подари на Нейно превъзходителство плакет със Златен пегас, като й разказа за богатото културно-историческо наследство в областта ни.

Работната среща беше последвана от посещение в производствената база на „Биовет“ АД – клон Разград. Изпълнителният директор на фармацевтичната компания Теменуга Газдова представи високотехнологичното производство на посланика на азиатската държава. Обсъдени бяха възможности за търговско сътрудничество.

Работното посещение завърши с посещение на футболната среща между ПФК „Лудогорец 1945“ и Славия на стадион „Хювефарма Арена“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе