Възобновиха строително-монтажните дейности по реставрацията на джамията „Ибрахим Паша“ в Разград

Днес в Областна администрация Разград се проведе работна среща между Областният управител д-р Деян Димитров и заместникът му г-н Драгомир Златев с изпълнителите на проекта по реставрацията на джамията „Ибрахим Паша“ в град Разград, с комисия в състав: техническият ръководител на проекта инж. Донче Райчева и извършващ инвеститорския контрол – арх. Хюсеин Хюсеинов.

Във връзка с каузата, д-р Димитров осигури остатъка от средствата, необходими за довършването на дейностите по консервация, реставрация и адаптация на „Ибрахим паша“ джамия в град Разград, узаконено с постановление № 31 на Министерски съвет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г., публикувано във Държавен вестник, брой 23 от 22 март 2022 г. по бюджета на Областна администрация Разград за 2022 г., в размер на 864 126 лева, необходими за изграждане на цялостния вид на джамията.

YouTube

Представителите на експертния екип докладваха на Областния управител за напредъка в разработването на техническия проект, където се даде днес и старта на ремонтните дейности, с настъпването на благоприятните метеорологични условия за работа. Обсъдени бяха въпроси, какви точно техники и методи ще се приложат за продължаващата реставрация, варианти за възстановяване на ръкописите, които задължително изискват температурите да са над десет градуса, респективно се дава гаранция за задържането на материала върху бетонната конструкция.

След обстоен поглед на място в храма, Областният управител и комисията установиха пригодността на обекта и готовността за довършване на реставрационите дейности с идването на пролетно-летните температури.

Д-р Димитров изрази мнение, че дори в днешната трудна ситуация, не трябва да спира градежа и реставрирането на храмове в България, и че трябва точно в тези мъчителни за българското и световно общество да бъдем по-вярващи, независимо от религиозните възгледи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе