Община Разград възстановява провеждането на конкурса за изпълнители на български народни танци „Децата на България танцуват“

Община Разград възстановява провеждането на националния конкурс за изпълнители на български народни танци от танцови ансамбли и колективи с участници до 14 години „Децата на България танцуват“. XIV-тото издание на фолклорния празник ще се проведе на 21 май в Общински културен център-Разград, то се организира от Община Разград и Националната секция на CIOFF® България. Конкурсът ще е под  надслов „Децата на България  танцуват – Агрипина Войнова“. Той ще се проведе в памет на големия български хореограф и педагог Агрипина Войнова, която е един от инициаторите и горещ поддръжник на този детски конкурс, тя почина през 2020 г.

Целта на конкурса е да стимулира автори, хореографи и деца-изпълнители за създаване и изпълнение на тематични и сюжетни танцови произведения, както и да поощрява създаването на нови произведения за деца; да обогати и разнообрази репертоара на детските колективи, както и да
разшири концертния им живот в страната.

YouTube

Произведенията, които се представят, може да са смесени, еднородни и камерни танци. Петчленното жури с председател хореографът и носител на множество отличия Румян Занев ще оценява по десетобалната система качеството на изпълнението на танците. Предвидени са: Голяма награда на Община Разград, Награда на CIOFF® България и Награда на Капански ансамбъл.

Заявки за участие се приемат до 16 май.
Статутът, както и формуляр на заявка за участие, са публикувани на сайта на Община Разград: https://www.razgrad.bg/news/xiv-natsionalen-konkurs-%E2%80%9Edetsata-na-balgariya-tantsuvat-%E2%80%93-agripina-voynova%E2%80%9C.

Провеждането на конкурса „Децата на България танцуват“ се възстановява, след като той не е провеждан 7 години, последното издание е от 2015 г. Настоящото ръководство на Община Разград имаше намерение да го възстанови още през 2020 г., но поради пандемичната обстановка нямаше възможност това да се случи. Провеждането на танцовия конкурс обогатява културния календар на Община Разград, дава възможност за повече изяви на децата, обичащи българския фолклор, стимулира ги да го съхраняват и развиват.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе