Богата програма за предстоящите празници от Община Кубрат

В навечерието на традиционните Майски празници Община Кубрат отново подготви богата и разнообразна културна програма за жителите и гостите на града и населените места в общината. Празничните събития започват още утре, 30-ти април, от 10.30 часа с откриването на Фолклорния фестивал „Божурите 2022“, който отново ще се проведе в местността „Равна гора“ край село Божурово, което пък ще отбележи подобаващо и селищният си празник още на следващия ден, 1-ви май 2022 г.

На 6-ти май от 09.30 часа Община Кубрат и жителите на град Кубрат ще отбележат Деня на храбростта и празника на Българската армия с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните кубратчани в парк „Омол“. Гергьовден ще бъде отбелязан още с традиционна празнична люлка пред сградата на Общината, с много музика и добро настроение.

YouTube

На 6-ти май селищен празник ще отбележи и село Севар, като той ще продължи от 10.00 часа и на 7-ми май с конни състезания и концерт на деца и самодейци от три населени места – Севар, Бисерци и Мъдрево. На 6-ти май в селото ще бъде открита паметна плоча на загиналите във войните жители на Севар, като ще се проведе и обичаят „Хъдреллез“, който впрочем се прави и в други населени места на общината.

На 7-ми май селищен празник ще отбележи подобаващо и кубратското село Каменово. При хубаво време тържествата обичайно ще се провеждат на открито пред читалищната институция в центъра на селото.

На 11 май ще бъде отбелязан патронният празник на православния храм в града и на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1891“ в Кубрат.

На 14-ти май от 17.00 часа в градското читалище ще се проведе церемония по награждаване на победителите в 15-ото издание на Националния конкурс за хумор и сатира, чиито партньор е Българското национално радио /БНР/. Организаторите информираха, че в тазгодишното издание участниците са били 111, като от тях само литературните творци са били 78, а карикатуристите – 33. Най-много са били участниците от София, Русе, Пловдив, Варна и други. От област Разград е имало 8 участници /Кубрат – 4, Исперих – 3 и Разград – 1/. За първи път има и творци от четири държави – Великобритания, Сърбия, Турция и Беларус.

От 21-ви до 25-ти май ще се проведе традиционният панаир, който и тази година ще изненада жители и гости с увеселителни атракциони и разнообразна програма. Популярният панаир в град Кубрат се провежда за 117-ти път.

На 21-ви май от 10.00 часа в центъра на Кубрат ще се проведе и VI-ти парад на ретро автомобили. Събитието се организира със съдействието на Община Кубрат и авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“.

На 23-ти май от 14.00 часа във фоайето на читалището в общинския център ще бъдат наградени изявените ученици. Награди ще бъдат връчени от представители на Общинското ръководство, начело с кмета Алкин Неби.

На 24 май кубратчани ще отбележат два празника – Деня на българската просвета и култура и Деня на град Кубрат. Празникът ще стартира от 10.00 часа с „Детско утро“ в центъра на лудогорския град и ще продължи със среща на училищни директори и преподаватели, журналисти и културни дейци.

След срещата с представителите на просветата и културата от 19.00 часа в двора на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат ще бъдат изпратени и абитуриентите от випуск 2021/2022. Изпращането на абитуриентите от Професионалната гимназия в града ще се състои в двора на училището, но на 25-ти май от 19.00 часа.

Празничният 24-ти май и Деня на град Кубрат ще завършат с концерт на площад „Възраждане“ от 21.00 часа.

Традиционно на 1-ви юни от 10.00 часа в центъра на Кубрат ще се състои и празника на малчуганите по повод Международният ден на детето. Празничните събития ще завършат в центъра на Кубрат на 4 юни с провеждането на Фолклорния фестивал „Танцувай с Пагане“ от 17.30 часа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе