Министрите на отбраната на България и Румъния обсъдиха развитието на сътрудничеството в областта на отбраната на среща в Букурещ

„България и Румъния са не само близки съюзници в НАТО, но и близки съседи. Ние имаме споделената отговорност заедно да гарантираме сигурността в региона.“ Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков след срещата със своя колега – министъра на националната отбрана на Румъния Василе Дънку. Разговорите се проведоха днес, 29 април, в Букурещ.

Двамата министри обсъдиха усложнената среда за сигурност в Черноморския регион след руската агресия в Украйна. Министър Заков съобщи, че българската делегация идва от Киев, където са видели ужасни разрушения, причинени от войната. „Ние трябва да работим заедно за сигурността на нашите нации“, подчерта той.

YouTube

На срещата министрите на България и Румъния обмениха мнения по теми от дневния ред на Алианса, по които ще бъдат взети решения на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид.

Двамата министри отбелязаха, че двустранните отношения в областта на отбраната навлизат в нов етап на интензивно развитие. „Готови сме да работим заедно за сигурността на региона, за сигурността на нашите народи. Ще продължим съвместното участие в многонационални учения за повишаване на оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили“, посочи министър Заков. Той запозна своя домакин с изграждането на многонационалната бойна група на територията на България.

Министър Драгомир Заков и министър Василе Дънку обсъдиха развитието на инициативите в областта на регионалното сътрудничество, както и бъдещото съвместно взаимодействие по линия на ЕС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе