Откриха паметна плоча в село Севар

Днес, по повод 6-ти май – Деня на храбростта и празника на Българската армия и празничния събор в село Севар в центъра на кубратското село беше открита паметна плоча с имената на загиналите във войните за защита и обединение на България жители на село Севар. Общо 43-ма герои от тогавашното село Джеферлер, пренесли живота си пред олтара на Отечеството, като днес техните потомци и признателни севарчени сведоха глави пред паметника с техните имена.

Идеята за изграждането на плочата с имената на загиналите по фронтовете на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война дошла от родената в село Севар и вече бивша преподавателка в Софийския университет г-жа Емилия Караханова. Тъй като обаче инициаторката не можа да присъства лично на днешната церемония благодарствени ѝ думи бяха предадени от нейната племенница – Елис Солакова.

YouTube

Основен принос за изграждането на паметника има читалищното настоятелството на НЧ „Отец Паисий – 1928“ в с. Севар със секретар г-н Ахмед Кенаров и председателя на културната институция г-н Хамза Чакър. Читалището е осигурило и цялостното финансиране за стената-паметник. Помогнали също местни общественици, както и служители от Областната администрация в лицето на г-н Светлин Симеонов, който изнамерил в архивите имената на падналите във войните.

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол, а сред тях бяха Народния представител в 47-ото Народно събрание Марин Шишев, зам.-Областният управител на Разград Драгомир Златев, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, зам.-кметът на Община Кубрат Женифер Пойраз, кметът на Севар Леман Сюлейманова, общински съветници, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ към Община Кубрат Стефан Калинов, представители на институции, местни общественици и жители на селото.

След химните на България и Европейския съюз плочата откри местният бизнесмен и председател на читалището в Севар Хамза Чакър. В символ на мир в кристалното и синьо небе над севар полетяха дузина бели гълъби, пуснати от деца в народни носии. Венци и цветя бяха поднесени от държавните институции, политически представителства, общински съветници, граждани и други. В края на церемонията бяха връчени 22 почетни плакети на потомците на загиналите във войните.

Събитието в Севар завърши с празничен коктейл в читалището, като посетителите имаха възмостта да разгледат и подредена етнографска изложба. Празничните прояви продължават днес от 14.00 часа с провеждането на обичая „Хъдреллез“ и утре от 10.30 часа с конни надбягвания в седем гари на хиподрума край селото.

НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА В СЕЛО СЕВАРДнес, по повод 6-ти май – Деня на храбростта и празника на…

Posted by Община Кубрат on Friday, May 6, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе