Участие на ученици и учители от „Тургенев“ по проект „EUstudents in EUwonderland“ по програма „Еразъм +“

Участие на ученици и учители от ОУ „ Иван С. Тургенев“ по проект „EUstudents in EUwonderland”, разработен по програма „Еразъм +“ , ключова дейност 2 „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики“.

От 19.04. 2022 до 23.04.2022 г. трима ученици и трима преподаватели от ОУ „Иван С. Тургенев“, град Разград успешно приключиха първата поред мобилност на проекта „EUstudents in Euwonderland“ по програма Еразъм +, която се проведе в училище OŠ “Škofja Loka-Mesto”, Словения. Разградското училище беше представено пред партньорите по проекта от Турция и Словения. В дейностите  активно участие взеха Пламен Иванов от 7 клас, Калоян Йотов и София Цанева от 6 клас.

YouTube

Учениците изнесоха презентации, представящи тяхната страна, град и училище. След това имаха възможност да разгледат училището и да вземат участие в някои от провежданите часове. Сред най-интересни за гостите се оказаха часовете по музика, физика и английски език. Възпитаниците на ОУ „Иван С. Тургенев“ и техните връстници от училищата партньори сформираха смесени отбори и работиха рамо до рамо за създаване на плакати за любими храни и напитки като част от темата на посещението – „Ден на традиционните ястия“. Домакините предоставиха възможност на гостите да приготвят както традиционни словенски ястия, така и родни. Учениците научиха основни думи на словенски език, както и няколко традиционни танца. Разбира се, показаха и своите танцувални умения.

Организирани бяха разходки в Любляна, старата част на Шкофя Лока, Блед и средновековния град Пиран, както и посещението на замъка в Любляна, замъка в Шкофя Лока и този в Блед. Учениците имаха възможност да се повозят на лодка в езерото Блед и да достигнат до острова в средата му. Сред най-вълнуващите преживявания бе посещението в Шкоцянските пещери. Пещерите и целият карстов регион наоколо влизат в рамките на парка „Шкоцянски пещери“, който е единственият словенски обект в списъка на ЮНЕСКО. Друго запомнящо се преживяване за гостите бе срещата с кмета на град Шкофя Лока, който разказа повече за града и предизвикателствата, които среща в работата си.

Българските ученици заедно с новите си приятели бяха поканени на юбилеен концерт, отбелязващ 90-годишнината от създаването на словенското училище. На тържествена церемония присъства и заместник-посланикът на Република Турция.

Емоционална беше раздялата между учители и ученици. Благодарение на Еразъм+ се сформираха много нови приятелства и се обмениха добри практики в сферата на иновативното обучение. Домакините връчиха на всички сертификати за участието в проекта. 

Следващата  мобилност ще се осъществи в Турция през месец юни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе