Кубрат се превърна в столица на хумора и сатирата

В Кубрат се състоя концерт и тържествена церемония, на която бяха връчени наградите на победителите в петнадесетия Национален конкурс за хумор и сатира. Събитието стартира с издигане флага на кубратския хумористичен клуб „Жарава“.

Гостити на събитието бяха, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров заместниците на кмета Алкин Неби, който отсъстваше поради ангажимент, Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ Стефан Калинов, завеждащият отдел „ПКСДТО“ Здравко Вутов, синът на българския писател, поет, сатирик и дисидент Радой Ралин – Кин Стоянов, местни общественици, госуващи творци от страната, журналисти и други. На сцената в Кубрат гостуваха също актьорите от драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе Любомир Кънев, Ивайло Спасимиров и Йовко Кънев.

YouTube

В тазгодишното издание участваха 112 майстори на хумористичните жанрове от цялата страна, като от тях само литературните творци бяха 78, а карикатуристите – 34. Най-много бяха участниците от София, Русе, Пловдив, Варна и други. От област Разград имаше 9 участници /Кубрат – 4, с. Божурово – 1, Исперих – 3 и Разград – 1/. За първи път имаше и творци от четири държави – Великобритания, Сърбия, Турция и Беларус.

Церемонията по награждаването на победителите стартира с издигането на флага на кубратския Клуб „Жарава“, който е домакин на събитието. Знамето издигнаха Весел Цанков и Ивайло Цветков, които са сред журито на конкурса, оценило получените творби в три раздела – карикатура, кратки сатирични форми, стихотворения или кратък хумористичен разказ.

Победител в раздел „Карикатура“ станаха Алла и Чавдар Георгиеви от София. Втори в категорията се нареди Марио Иванов от София, а трети – Никола Георгиев – Кайо също от София. Поощрителната нагарада спечели художникът Стоян Черников от Кубрат. Наградата на Съюза на Българските художници (СБХ) отиде при Валентин Георгиев от Русе. Наградата на името на „Велко Велков“ бе присъдена на Стоян Дечев от София, а наградата „Дулинко Дулев“ на в. „Екип7“ спечели Драгомир Богомилов от Исперих.

Първо място в раздел „Стихотворения или кратък хумористичен разказ“ спечели Валентин Димитров от Варна, следван от Ивайло Терзийски от Лондон /Великобритания/, трети стана Петър Кърджилов от Стара Загора. Поощрението бе за Маргарита Илиева от Русе.

В категорията „Кратки сатирични форми“ първа награда бе присъдена на Александър Чотрич от Белград /Сърбия/. На второ място се класира Петър Краевски от Пловдив, а на трето – Христо Недялков от София. Поощрителна награда бе присъдена на Турхан Расиев от Варна.

Отличието на Конфедерацията на българските писатели спечели Здравка Христова от Русе. Наградата към редакция „Хумор и сатира“ при БНР спечели Але Горска от София.

Между награждаванията бяха представени няколко скеча, както и музикално-певчески изпълнения на кубратския оркестър „Славяни“ и талантливите певци от Детската музикална школа към читалището в Кубрат с ръководител Гинка Денчева. На сцената в Кубрат Бе и талантливият певец и музикант Асен Масларски, който изпълни няколко песни. На сцената пяха певците Александра Овчарова, Алекс Евгениев, Анита Димитрова и Даная Драганова.

В рамките на тържеството бе открита и самостоятелна изложба на Ирен Трендафилов“ със заглавие „Майстор на рисувани гегове“, като най-добрите карикатури на участниците в конкурса също бяха изложени във фоайето на читалището. По повод отбелязването на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин в Кубрат бе представена и неговата книга „Люти чушки“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе