Майски празници във Филиал Разград на РУ“Ангел Кънчев“

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров бе гост на Майските празници във Филиал Разград на РУ“Ангел Кънчев“.

Майските празници във Филиала са част от Пролетните празници в Русенския университет, организират се с активното участие на студентите. Тази година  празникът е посветен на студентските професионални клубове – общо 3, в съответствие с професионалните направления, по които се обучава в разградската Алма Матер. Пред гостите на събитията клубовете представиха свои експозиции и разказаха за своята работа

YouTube

„Microbio art” клуб е основан през 2015 г. под ръководството на доц. д-р Севдалина Тодорова. В него участват студенти от  специалностите Биотехнологии и Технология на храните във Филиал-Разград. Те използват богатата колекция във филиала от микроорганизми, които синтезират различни пигменти. С въображение и артистичност студентите създават моделите на своите рисунки. А посредством бактерии, дрожди, актиномицети и плесенни гъби, те оживяват на твърда агарова среда в петриеви блюда.

Клуб „Наука и изкуство – ръка за ръка“ е създаден през 2012 г. Първоначална идея на клуба е оползотворяване на отпадъчни материали. Дейността на членовете на клуба под ръководството на гл. ас. д-р Илияна Николова е свързана с подготовка на изложби по повод различни празници, както и изработка на рекламни материали на Филиал – Разград.

Организатор на кулинарните маратони през последните години е клуб „Сладко и солено“. С различна, но винаги интересна тематика, тази година той е посветен на вдъхновяващите идеи от художествената литература. Ръководителите на клуба проф. д.н. Станка Дамянова и Надя Цанева са убедени, че храната може не само да носи радост и удоволствие – тя сближава хората и ги прави по-добри. Затова и тук имаше най-много участници – студенти и ученици от професионални гимназии в Разград (Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“, Професионална гимназия по икономика „Робер Шуман“, Професионална гимназия по облекло „Станка Николица Спосо-Еленина“, Професионална гимназия по селско стопанства и хранително-вкусови технологии „А. Кънчев“). С кулинарен талант се изявиха и от Регионалната библиотека в Разград „Проф. Боян Пенев“, както и от четири социални заведения в Разград.

Всички участници в клубовете бяха наградени с грамоти за активно участие и с персонални награда. Връчиха им ги официалните гости на събитието: заместник-кметът Мирослав Грънчаров, заместник областният управител Драгомир Златев, доц. д-р Таня Грозева – Главен секретар на РУ“Ангел Кънчев“ и доц. д-р Тодор Деликостов – зам.-декан на Аграрно-индустриален факултет в РУ“Ангел Кънчев“

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе