Нощ на музеите в Исперих

По традиция Исторически музей – Исперих се включи в Европейската нощ на музеите. Тази година инициативата под мотото „Малки и големи в търсене на забавление“ предизвика гражданите и гостите на лудогорския град да усетят по различен начин „места на памет“ като Музейната експозиция и Изложбената зала в центъра, Етнографската къща и залата в Административната сграда на музея. Началото бе поставено в Изложбената зала с официално откриване на изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“, с която Държавният културен институт към МВнР гостува в Исперих. В Музейната експозиция малки и големи не само играха игри от стари и по-нови времена, но преди всичко успяха да почувстват благородния дух на някогашните исперихчани благодарение на цели две изложби – „За доброто, което правим (100 години благотворителност в Исперих)“ и „80 години в името на живота“ (посветена на общинската болница). Провокирани от благородния дух, чувството за общност и добрите дела на някогашните си съграждани, екипът на музея инициира благотворителна акция за закупуване на апаратура и материали за Отделението по педиатрия към МБАЛ – Исперих. Музейните служители споделиха увереността си, че добротата лекува, че всеки човек я носи в себе си и призоваха посетителите да се включат в акцията с крайна дата 30 юни 2022 г. – за доброто на децата на Исперих.

YouTube

В Нощта на музеите се включиха и малките художници от школата за изобразително изкуство към Творителница „Да Винчи“ с ръководител Емил Иванов, тяхната изложба украси фоайето пред музейната експозиция.

Акцент в Нощ на музеите в Етнографската къща бе изложбата „Жените в обществото“, дело на Регионалния исторически музей в Русе. Гостите се изправиха пред предизвикателството на музейните гатанки в анимацията „Хайде да си отгадаем“. Игри от древността като Алкерк, Дама, Ашици и Римски шах „Рота“ очакваха посетителите в залата на музейната администрация – напълно в унисон с археологическата изложба от фонда на музея. По повод 40-годишнината от откриването на Тракийската царска гробница в АР „Сборяново“ беше представен архивен филм с участието на ст.н.с. Мария Чичикова, ръководител на изследователския екип, който през 1982 г. разкри пред света уникалния паметник, включен в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Именно със знаковата годишнина беше свързана и специалната изненада в Нощта на музеите в Исперих – посетителите събираха печати от всички музейни обекти в града и участваха в специална томбола. Петима щастливци спечелиха възможността да видят безплатно Свещарската гробница в нова светлина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе