Връчиха наградите на името на акад. Анание Явашов

В Международния ден на музеите зам.-кметът Разград Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев връчиха наградите „Акад. Анание Явашов“ на  двама заслужили музейни работници: Елена Иванова и Марина Босева. Предложението те да бъдат тазгодишните носители на наградата бе на Обществения съвет към Регионалния исторически музей.

Официална церемония по награждаване бе в дома на Анание Явашов. Гости бяха колеги и приятели на отличените, читалищни дейци, представители на различни културни институции в града, граждани, журналисти.

YouTube

Стоян Ненчев обяви решението, с което Общински съвет – Разград удостоява с наградата Елена Иванова и Марина Босева за постигнали високи резултати в областта на научните изследвания, съхранението, опазването и популяризирането на историческото наследство на Разград и региона. Поздрави ги от свое име и заяви, че Общинският съвет и Община Разград се отнасят с изключително уважение към стореното от изследователите и пазителите на наследството на дедите ни.

По здравословни причини Елена Иванова не присъства на церемонията. Наградата от нейно име получиха директорът  и зам.-директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова и Даниела Ганчева.

„Днес за мен е личен празник. Аз съм щастлив човек, музейните работници строят поддържат мостове между миналото и настоящето. И тези мостове не са само духовни, те имат и материално изражение в писмените и предметните свидетелства, старателно събрани и грижовно съхранявани. Музейният работник е служител на историята, аз бях, аз съм служител на историята.

Искрено съм трогната от признанието и благодарна за наградата. Защото това е доказателство, че трудът на малките хора, вложили в работа си своите сърца, ще бъде забелязан и оценяван. Както вие го сторихте днес  за мен“, написа в посланието си Елена Иванова, прочетено на церемонията.

„Благодаря за наградата и вниманието. Поласкана съм. Но и съм благодарна на всичките 40 години , които работих в музея. Това, всъщност, за мен никога не било работа. На мен бе интересно и приятно да бъда там. Пожелавам на всички да се чувстват така на работно си място“, развълнувано сподели след получаване на наградата Марина Босева.

Музикален поздрав към тях двете и гостите им поднесе солистката на Капанския ансамбъл Габриела Минкова.

Наградата на името на акад. Анание Явашов е учредена през 1982 години и досега нейни носители са: Йордан Добрев /1984 г/; Ара Маргос /1987 г./; Тотьо Иванов /1993 г./; проф. Теофил Иванов /1997 г./; Ганчо Йорданов /2001 г./; Стоян Стоянов /2005 г./; проф. Любомир Миков / 2009 г./; Ангел Павлов /2012 г./ и проф. Диана Гергова /2016 г./.

В залите на къщата музей „Анание Явашов“, където бе церемонията по награждаването, бе отрита и изложба с находки от кремъчната работилница и некропол в село Каменово. Представи я археологът Дилен Дилов. Тя може да бъде разгледана до края на юни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе