„Съдебен процес” проведоха участниците в Детското полицейско управление – Разград

Шестокласниците от Детското полицейско управление в ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Разград проведоха заключителното си занятие със съда и прокуратурата. То е част от поредица срещи с представителите на двете институции по време на двугодишното им обучение.

YouTube

В заседателна зала №1 на Районен съд – Разград учениците симулираха съдебен процес под вещото ръководство на съдия Нели Генчева, съдия Николай Борисов, прокурор Десимира Недкова и прокурор Зорница Цветкова. Казусът, който трябваше да решат, бе хулиганска постъпка на две момчета, нанесли побой над техен съученик в голямото междучасие. Сбиването станало в общ за две училища двор в близост до спортна площадка.

След намесата на учител, инспектор Детска педагогическа стая и полицейски инспектор „потърпевшият” бил прегледан от съдебен лекар, който установил, че му е нанесена средна телесна повреда. В хода на „съдебния процес” бяха разпитани всички свидетели и вещи лица. След като изслуша страните по делото, съдът произнесе присъда за виновниците, които в съучастие причинили умишлено телесна повреда на момчето. Постановена бе възпитателна мярка, която ще осъществява Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Целта е в младите хора да се формира чувство за уважение към законността и реда, към ценността на всеки отделен човешки живот и нетърпимост към насилие, агресия, хулиганство и други аморални прояви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе