31 драматурзи изпратиха творби за първия Национален конкурс за наградата „Антон Страшимиров“

На голям интерес се радва първото  издание на Националния конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“. Вече приключи приемането на творбите, общо 31 автори се включиха в творческата надпревара, която Община Разград организира съвместно със Съюза на българските писатели. Към момента журито се запознава с творбите и предстои да вземе решение коя пиеса заслужава приза на името на именития български драматург, чийто житейски път е свързан с Разград – Антон Страшимиров е живял тук и е учил в Разградската гимназия.

Предвижда се церемонията по награждаването на победителя в конкурса да е част от едно от традиционните културни събития, които Община Разград организира – фестивала „Белите нощи на Разград“, който ще се проведе на 23-24 юни. Победителят ще бъде уведомен и поканен за награждаването от организаторите на проявата.

YouTube

Припомняме, че инициативата за провеждането на конкурса „Антон Страшимиров“ възникна при среща между Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев и Председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев с председателя на творческия съюз Боян Ангелов. Идеята бе скрепена по-късно с подписване на Споразумение между Община Разград и Съюза на българските писатели за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров.

Първото издание на Националния конкурс е посветено на 150-годишнината от рождението на Антон Страшимиров, която Разград и България отбелязват през 2022 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе